Ceny Divadelních novin získali Cimrmani a La Putyka

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
8. 10. 2009 22:36
Podeváté o nich hlasovali kritici a publicisté

Praha - Ceny Sazky a Divadelních novin, jež s letos vyhlašovaly v pražském Divadle pod Palmovkou, patří klasikům i objevům, jež spojuje úspěch u diváků.

Odnesli si je Cimrmani za svou patnáctou hru České nebe i La Putyka, česká odpověď na francouzský nový cirkus, která slaví velké úspěchy a vyprodává holešovickou La Fabriku.

Udělovaly se podeváté na základě hlasování kritiků a publicistů. S Tháliemi Herecké asociace a cenami Alfréda Radoka patří k prestižním domácím divadelním oceněním. Ceny Sazky a Divadelních novin se udílejí od roku 2001 pod záštitou ministra kultury. Laureáti získají šek na 150 000 korun, k tomu i plastiku Stefana Milkova Zlatého nebo Stříbrného Orfea a šperk - Zlatou či Stříbrnou harfu.

Vítěz kategorie Herecký výkon sezony bez ohledu na žánr pak bere 200 000 Kč. Letos je jím Kateřina Burianová za roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů, kterou uvedlo pražské Národní divadlo.

La Putyka - úspěšný nový nový cirkus po česku nebude chybět ani v Plzni
La Putyka - úspěšný nový nový cirkus po česku nebude chybět ani v Plzni | Foto: Martin Faltus

Dalšími nominovanými v této kategorii byli Jaromír Dulava jako Předseda ve hře Ptákovina (Činoherní klub Praha), Miroslav Táborský jako Don Gutierre ve hře Lékař své cti (Divadlo v Dlouhé) a Radovan Král v titulní roli hry Charlie ve světlech moderní doby (Městské divadlo Zlín).

V činohře byli oceněni Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák za autorství inscenace České nebe uvedené v Žižkovském divadle Járy Cimrmana v Praze. S podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft její záznam právě vychází v Supraphonu.

Nominováni s nimi byli režiséři Daniel Špinar za Vojcka (Divadlo na Vinohradech Praha), Jan Mikulášek za Hamleta (Divadlo Husa na provázku Brno) a Hana Burešová za Lékaře své cti (Divadlo v Dlouhé Praha).

V oblasti hudebního divadla byl oceněn dramatik, režisér, scenárista a herec Jan Schmid za režii hudební inscenace Faust a Markétka v pražském Studiu Ypsilon. Ve středu ho vyznamenal také festival nezávislého a alternativního divadla ...příští vlna/next wave... Za více než čtyřicetileté působení mu přiznal hlavní cenu "živoucí poklad".

Foto: DJC
Čtěte také:
Nový Cimrman jde od čisté srandy k mrazivým tónům války

V kategorii hudebního divadla měli na Cenu Sazky a Divadelních novin naději i Vladimír Franz za hudbu opery Údolí suchých kostí (brněnská Reduta), Joši Oida za režii opery Smrt v Benátkách (Státní opera Praha) a Jiří Nekvasil za režii Julietty (Národní divadlo Brno).

V oblasti alternativního divadla byla za autorství a koncepci inscenace La Putyka byl oceněn Rosťa Novák. I on byl za tento svůj projekt nového cirkusu v holešovické La Fabrice odměněn festivalem ...příští vlna/next wave... - stal se "osobností roku".  La Putyka se objeví i na Expo v Šanghaji a je zvaná na festival do Edinburghu.

V nominacích mu konkurovali Viktorie Čermáková za režii inscenace Políbila Dubčeka (La Fabrika Praha), Jiří Havelka za režii inscenace Kam vítr tam pláž (studio Studia Ypsilon Praha) a Jiří Jelínek za režii inscenace Richard III. (DNO Hradec Králové). 

V kategorii Tanec a balet je oceněným Jan Kodet za choreografii baletu Camoufl.AGE na jevišti Národního divadla. Nominováni byli i Ohad Naharin za choreografii Bolero realizovanou souborem 420people, Petra Hauerová a Vladimir 518 za choreografii a vizuální koncepci inscenace Teorie souboru TOW a také Jacek Przybylowicz za choreografii Barocco v Národním divadle v Brně.

Záznam večera nazvaného Událost sezony - sázka na kvalitu odvysílá Česká televize 17. října na programu ČT2 před půlnocí. Moderátorkou byla Tereza Kostková, diváky pobavili členové libeňské scény úryvky ze svých inscenací.

 

Právě se děje

Další zprávy