Boudníkovu cenu dostala Lochmannová. Mladá umělkyně žije a učí v Paříži

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 4. 2022 9:57
V pražském Karolinu tento pátek začíná velká přehlídka české grafické tvorby nazvaná Grafika roku 2021, která ukáže ta nejlepší z více než 500 přihlášených loňských děl. Pořadatelé zároveň oznámili, že Cenu Vladimíra Boudníka obdržela Tereza Lochmannová. V Paříži žijící umělkyně se stala nejmladší laureátkou v historii ocenění.

Výstava, jež potrvá do 29. dubna, představí i tvorbu Lochmannové.

Cena Vladimíra Boudníka, pojmenovaná po průkopnickém českém výtvarníkovi, je od roku 1995 udílena osobnostem české grafiky, které tuto techniku svými experimenty posouvají dál. Dosavadními laureáty jsou například Dalibor Chatrný, Květa Pacovská, Michal Cihlář nebo Karel Malich.

Tereza Lochmannová se narodila roku 1990 v Praze, studovala na UMPRUM a později na prestižní pařížské École des Beaux-arts. Tu absolvovala před pěti lety, vloni tam začala vést kurz kresby.

Tvoří grafiky na pomezí dřevořezu, kresby, malby a koláže, vytváří monotypy čili malby na skleněné desce, případně otisky textur, které nachází na ulici či na stavbách - například otisky pneumatik, kartonů a igelitových tašek.

Českému rozhlasu vloni popsala, jak s přítelem vyrazili v dodávce na Ukrajinu a do Rumunska, kde pracovala přímo v přírodě. "Snažím se zlepšovat v kreslení zpaměti, případně podle živého modelu, a ne podle fotografií, což je dnes velmi časté. Na mých kresbách jsou zvířata nebo kupky sena, ale i znázornění různých situací, které jsme zažili," řekla.

Ve francouzské metropoli žije Lochmannová od roku 2014, měla samostatné výstavy v pařížské galerii Espace Canopy nebo pražském Artinboxu a Studiu Prám. Na čtvrt roku se stala rezidenční umělkyní Musée Picasso v jihofrancouzském městě Antibes. Zastupuje ji pařížská galerie Kaléidoscope.

Do letošního 28. ročníku Grafiky roku bylo přihlášeno 529 prací, z nichž bude v pražském Karolinu vystaveno 191 děl a 29 autorských knih. Porotci udělili 16 cen Grafiky roku 2021.

Tu hlavní v kategorii velký formát, kde se hodnotí grafické listy větší než 297 krát 210 milimetrů, pořadatelé udělili Markovi Sibinskému za grafický list NO2ik. Tato serigrafie neboli umělecký sítotisk má rozměry metr krát 1,5 metru.

Hlavní ocenění v kategorii malý formát obdržel Peter Kollár za linoryt nazvaný Duchem pryč. V kategorii autorská kniha porota vybrala Luboše Drtinu za knihu Christian Morgenstern, Básně v překladu Emanuela Frynty.

Uděleny byly též ceny za jednotlivé techniky. Tu za litografii dostal tento čtvrtek zemřelý Jiří Šalamoun za rozměrný grafický list Tři sny, cenu za počítačovou grafiku si pak odnáší Kryštof Brůha za grafický list Magna Mutacio Flumen gen 2.0.

Na výstavě v Karolinu jsou zastoupeny progresivní práce studentů i technicky vypracovaná díla zkušených autorů. Diváci uvidí tvorbu Jana Švankmajera, Františka Skály, Jiřího Suchého, Michala Škapy nebo Tomáše Císařovského.

 

Právě se děje

Další zprávy