Cenu Knižního klubu letos získal David Jan Novotný

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 9. 2010 16:35
Porota ocenila román z pražské židovské komunity

Praha - Literární cenu Knižního klubu pro dosud nevydané dílo letos získal David Jan Novotný za román z prostředí pražské židovské komunity nazvaný Sidra Noach. Cenu převzal ve středu v pražském Kaiserštejnském paláci.

Nakladatelství knihu vydalo a autora odměnilo částkou 100 tisíc korun. V letošním ročníku se sešlo celkem 74 rukopisů od 40 autorů a 34 autorek. O vítězi rozhodla porota, v níž zasedli prozaik Ivan Binar, spisovatelka Tereza Brdečková, spisovatel Jaroslav Rudiš, literární historik Pavel Janáček a místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jiří Seidl.

Kromě vítězné knihy porota ocenila a k vydání doporučila také rukopis Jana Rybáře Čtvrtá kostka, historický příběh z rudolfinské Prahy s podtitulem renesanční detektivka. Kniha vyjde v říjnu 2010.

David Jan Novotný (1947) je vysokoškolský pedagog, spisovatel, scenárista a publicista. Po maturitě prošel dělnickými profesemi, po absolvování FAMU (obor scenáristika a dramaturgie) nastoupil jako scenárista Filmového studia Barrandov.

Roku 1990 byl přijat jako odborný asistent na FAMU, kde byl roku 1997 jmenován docentem a v roce 2001 profesorem. Působí rovněž na katedře žurnalistiky FSV UK a v letech 2004 až 2007 byl prvním rektorem Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Od roku 2008 přednáší na Literární akademii Josefa Škvoreckého (profil autora najdete zde).

V knize Sidra Noach se nechal Novotný inspirovat povodněmi v Praze v roce 2002. V jeho románu ovšem dosáhly mnohem větších rozměrů - stovky lidí přišly o své domovy, tisíce bylo nutno evakuovat ze zatopených oblastí. Své byty museli opustit také židé z Josefova. Deset mužů se tak sešlo v židovském penzionátu jistého pana Reicha na Vinohradech, kniha pak sleduje jejich osudy, příběhy a historky.

Loni si cenu vysloužila kniha Bílej kůň, žlutej drak. Za autorku byla považována dvacetiletá dívka vietnamského původu Lan Pham Thi, po čase se ale ukázalo, že knihu napsal jihočeský spisovatel Jan Cempírek. O mystifikaci při předávání ceny nic netušilo nakladatelství, hosté ani novináři. Vše vyšlo najevo až za několik týdnů (více zde).

 

Právě se děje

Další zprávy