Cenu Karla Čapka pro rok 2012 dostal básník Pavel Šrut

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 1. 2012 20:30
Patří mezi nejvýraznější autory české dětské literatury
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Laureátem Ceny Karla Čapka pro rok 2012 se stal prozaik, básník a textař Pavel Šrut. Český PEN klub ho ocenil za mnohostranné celoživotní dílo, které zasáhlo do řady literárních žánrů. Cena se ve čtvrtek tradičně předávala v Brožíkově síni Staroměstské radnice, laureát ji převzal od pražského zastupitele Jana Kalouska.

"V čase, kdy se nezletilí dorozumívají prostřednictvím esemesek, má Pavel Šrut nebetyčnou zásluhou na tom, že dětem vrací vztah k mateřštině," řekl v laudatiu spisovatel Jiří Stránský.

Laureát dostává odměnu 100 000 korun a bronzovou plastiku rozevřené knihy s reliéfem portrétu Karla Čapka, kterou vytvořil Vladimír Preclík.

Foto: Aktuálně.cz

Jednasedmdesátiletý Pavel Šrut patří mezi nejvýraznější autory české dětské literatury. Několikrát figuroval v nominacích na cenu Magnesia Litera a v roce 2009 ji získal za knížku Lichožrouti.

Nápaditý prozaik a básník patří mezi autory schopné oslovit čtenáře v každém věku.Zejména v tvorbě pro děti, která trvá už přes čtyřicet let, však vyniká Šrutova hravost, lehkost, jazyková vynalézavost a komika. Příkladem z poslední doby jsou třeba Příšerky & příšeři, Šišatý švec a myšut, Lichožrouti či Pan Kdybych hledá kamaráda.

Prosadil se také jako překladatel. Vydal více než desítku básnických sbírek, za knihy Zlá milá a Brožované básně získal v roce 2000 Cenu Jaroslava Seiferta.

Je také podepsán jako autor pod mnoha známými písněmi Michala Prokopa (Kolej Yesterday či Bitva o Karlův most). Jeho písňovou poezii vyhledávají i další muzikanti jako Vladimír Mišík, Petr Skoumal nebo Luboš Pospíšil.

Cena Karla Čapka se uděluje od roku 1994 českým spisovatelům a pořadatelé s odkazem na zmíněného autora vybírají vždy takového autora, který osobně i svým dílem "přispěl k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny".

Prvními laureáty se stali výjimečně zahraniční autoři, Günter Grass a Philip Roth. V roce 1996 obdržel ocenění Arnošt Lustig a po něm Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Jiří Stránský, Václav Havel a Ivan Klíma.

 

Právě se děje

Další zprávy