Cenu Josefa Škvoreckého letos získal Emil Hakl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 10. 2010 20:55
Porota ocenila jeho novelu Pravidla směšného chování

Praha - Literární Cenu Josefa Škvoreckého letos získal spisovatel Emil Hakl. Oceněn byl za novelu Pravidla směšného chování, kterou porota vyhodnotila jako nejlepší letošní český beletristický počin. Novelu vydalo nakladatelství Argo.

Hakl v Praze převzal v úterý z rukou organizátorů hlavní cenu, čtvrt milionu korun. "Haklova kniha je generační výpovědí, která je výjimečná především velmi osobitým jazykem. Autor dokázal jazyk dneška přetavit v jazyk literární až básnický," řekl předseda poroty Vladimír Karfík.

Autor převyprávěl v novele ve třech příbězích kroniku svého života. Nejprve se vydal se dvěma mladšími přáteli vyzkoušet paragliding, aby se v napůl bezmocném závěsu začal přibližovat k vlastní minulosti. Předělem triptychu je loučení s otcem. Závěr patřil cestě do dunajské delty, jakémusi symbolickému pokusu najít sebe sama.

Čtěte také:
Hakl: V normálním životě se příběhy nedějí

"I v nejsmutnější situaci si Haklův hrdina dokáže zachovat odstup a s jazykem i vlastní pamětí zachází se stejnou bravurou jako Hrabalův Hanťa. Je ovšem dnešní, a proto drsnější," uvedli porotci.

Vítězná próza Emila Hakla volně navazuje na autorovu úspěšnou knihu O rodičích a dětech. V roce 2002 za ni Hakl obdržel Magnesii Literu.

Foto: Argo

Hakl se narodil v roce 1958 v Praze. Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka. V 80. letech se živil jako aranžér, knihovník, skladník, strojník čerpací stanice a zvukař. Později působil jako textař v reklamních agenturách a novinář.

Porotci vybírali z pěti finalistů. Vedle Hakla se rozhodovalo o Antonínu Bajajovi s románem Na krásné modré Dřevnici. Za ni získal toto pondělí Státní cenu za literaturu, kterou uděluje ministerstvo kultury. Knihu vydalo loni nakladatelství Host.

Dalším finalistou byl Ivan Klíma nominovaný za knihu Moje šílené století II 1967 - 1989 vydanou tento rok nakladatelstvím Academia. Šanci na hlavní ocenění měly také Petra Hůlová s prózou Strážci občanského dobra vydanou letos v Torstu a Kateřina Tučková za Vyhnání Gerty Schnirch, knihu vydanou loni Hostem.

Cenu udílí Společnost Josefa Škvoreckého. V porotě zasedli Vlastimil Ježek, Jan Lukeš, Zdenko Pavelka, Milan Uhde a loňský vítěz Tomáš Zmeškal. Ten dostal cenu za románový debut Milostný dopis klínovým písmem, který předloni vydalo nakladatelství Torst.

Finalisté získali odměnu ve výši 10 000 korun. Udělovaly se také studentské ceny: za poezii ji získal Stanislav Kašík, za prózu Radek Blažek a celkovou vítězkou studentské ceny se stala Tereza Nováková.

 

Právě se děje

Další zprávy