Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Houdek za malbu

ČTK ČTK
30. 11. 2012 21:41
Houdek se na finálové výstavě prezentoval sérií 20 pláten v typické temné barevné paletě
Vladimír Houdek
Vladimír Houdek | Foto: CJCH

Brno - Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2012 získal Vladimír Houdek, jediný zástupce malby ve finále. Výsledek prestižní soutěže pro výtvarné umělce do 35 let oznámila odborná porota při slavnostním ceremoniálu v brněnském Divadle Husa na provázku. Ve finále se letos utkali čtyři jednotlivci a jedna autorská dvojice.

Houdek se na finálové výstavě prezentoval sérií 20 pláten v typické temné barevné paletě. Malbu nezvyklým způsobem spojil s technikou koláže.

S instalací pomáhal Vladimíru Houdkovi absolvent pražské AVU Jan Pfeiffer, podlouhlou místnost rozdělili na tři části tak, aby odpovídala jednotlivým obrazům a formám na nich zobrazených.
S instalací pomáhal Vladimíru Houdkovi absolvent pražské AVU Jan Pfeiffer, podlouhlou místnost rozdělili na tři části tak, aby odpovídala jednotlivým obrazům a formám na nich zobrazených. | Foto: Michaela Dvořáková

"Houdek patří ke generaci umělců, kteří pokračují ve zkoumání nejednoznačného a často problematického dědictví modernismu. Uvědomujeme si možnou dvojznačnost této pozice, avšak považujeme za podstatné, že i nadále napomáhá tvorbě nových formálních řešení," uvedl předseda poroty Christian Rattemeyer.

Vítězi Chalupeckého ceny náleží jako odměna 100 tisíc korun na uspořádání výstavy v Národní galerii v Praze. Čeká jej také šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, kde může získat inspiraci i nové kontakty. Jeho díla vystaví také některé z Českých center v zahraničí dle vítězova výběru.

Osmadvacetiletý Houdek pochází z Nového Města na Moravě, vystudoval AVU v Praze v ateliéru Vladimíra Skrepla. V roce 2010 získal Cenu kritiky za mladou malbu. Na začátku své kariéry se Houdek podle odborníků soustředil na expresivní narativní malby, postupně ale v jeho díle začaly dominovat stále větší monochromní plochy.

Detektivka, hravá instalace, zpomalení času...

Výstavu finalistů letos hostil brněnský Dům pánů z Kunštátu. Ve finále byli kromě Houdka ještě Adéla Babanová, Richard Loskot, Jiří Thýn a David Böhm s Jiřím Frantou, kteří jako autorská dvojice pronikli mezi nominované už potřetí.

Čtěte také
Kdo tu cenu dostane? Krásné NIC nebo detktivka

Všichni umělci připravili pro finálovou výstavu nová díla. Babanová vytvořila video s detektivní zápletkou, Franta a Böhm hravou instalaci kreseb a videí, skrytých za falešným stropem, kam lidé vystupovali po žebřících. Loskot připravil instalaci, jež si pohrávala se zpomalením času a paralelní skutečností. Thýn vystavoval fotografie ve stylu perspektivně geometrické abstrakce. Zájemci si mohou výstavu prohlédnout do 9. prosince.

Slavnostní ceremoniál režíroval umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek jako poctu bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, jednomu z iniciátorů Chalupeckého ceny. Ozdobou večera byla mimořádná výstava několika originálů malíře Josefa Čapka v divadelní budově.

Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována každoročně od roku 1990. Ocenění postupně získala řada umělců, kteří dnes patří v Česku k nejuznávanějším. Loni vyhrál Marek Ther. Příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy