Cenu Franze Kafky dostane izraelský spisovatel Amos Oz

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 5. 2013 15:53
Amos Oz přijede v říjnu převzít cenu do Prahy
Amos Oz
Amos Oz | Foto: Reuters

Praha - Letošním laureátem mezinárodní literární Ceny Franze Kafky se stal izraelský spisovatel Amos Oz. "Na konci října přicestuje Amos Oz s manželkou do Prahy, aby se účastnil tradičního ceremoniálu předávání ceny v Brožíkově síni Staroměstské radnice," sdělila Daniela Uherková z pořádající Společnosti Franze Kafky.

"Amos Oz je pyšný a zároveň pokorný, že se stal nositelem této ceny v letošním roce, a je hrdý, že se dostal do společnosti svých vynikajících předchůdců," uvádí Společnost Franze Kafky.

Dosavadními nositeli této jediné mezinárodní literární ceny, která se v Česku udílí, jsou například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, John Banville, Peter Handke nebo Václav Havel; loni ji dostala Daniela Hodrová.

Cenu Franze Kafky uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenění výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury.

V porotě letos pracovali Petr Demetz, André Derval, Marianne Gruberová, Oldřich Král, Kurt Krolop, Marcel Reich-Ranicki, Lorenzo Silva, Jiří Stránský a Hans Dieter Zimmermann. Volili mezi dvanácti osobnostmi současného literárního světa.

Amos Oz je předním izraelským spisovatelem, esejistou a publicistou, literaturu také vyučuje na univerzitě. V roce 1965 mu vyšla první sbírka povídek (Arcot ha-tan, česky Země šakalů) a od té doby publikuje novou knihu téměř každý rok. Rozsáhlé beletristické a publicistické dílo Amose Oze je přeloženo do více než tří desítek jazyků a on sám je považován za jednoho z předních izraelských spisovatelů a intelektuálů.

Česky vyšel nejdříve román v dopisech Černá skříňka (1993) a dále výběr z esejů a publicistiky Mír, láska a kompromis (1997), román Fima (1998), příběh pro dospívající čtenáře Panter ve sklepě (1999), dvě novely Až do smrti (2002), román Můj Michael (2005), eseje Jak vyléčit fanatika (2006) a autobiografická próza Příběh o lásce a tmě (2009).

 

Právě se děje

Další zprávy