Cenu diváků na Czech Press Photo získaly fotky z Haiti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 1. 2011 16:15
Jarmila Kovaříková už vyhrála v kategorii Reportáž
Jarmila Kovaříková: Život po zemětřesení na Haiti
Jarmila Kovaříková: Život po zemětřesení na Haiti | Foto: CPP

Praha - Cenu diváků ve fotografické soutěži Czech Press Photo získala Jarmila Kovaříková za svou reportáž z Haiti postiženého zemětřesením. Fotografka, která snímky zasílá mimo jiné do Lidových novin a agentur Isifa a Getty Images, si cenu převezme v pondělí v podvečer v Křížové chodbě pražské Staroměstské radnice.

V soutěži fotografie hodnotilo téměř 10 000 lidí, skoro 2000 z nich zvolilo jako nejpůsobivější snímek záchranářů z haitské reportáže Jarmily Kovaříkové. Výstavu Czech Press Photo vidělo od poloviny loňského listopadu do dnešního dne přes 40 000 lidí.

Čtěte také:
Staroměstská radnice opět patří Czech Press Photo

Snímky Kovaříkové zabodovaly loni na podzim také u poroty: získala za ně první cenu v kategorii Reportáž. Kovaříková odjela na začátku roku 2010 na Haiti s kamarádkou s cílem fotit.

"Nechtěli jsme fotit mrtvoly, protože už takových fotek bylo moc, mě zajímalo, jak se tam vrací život v uvozovkách do normálu," řekla na podzim. Fotografovala například děti ulice v kanálech ukrajinské Oděsy, nedávno se vrátila z africké Etiopie, kde sledovala dětské prostitutky a pracující děti žijící v kobkách.

Fotografie z Haiti měla úspěch i v hlavní kategorii. Za snímek zraněné haitské dívky dostal slovenský volný fotograf Martin Bandžák cenu Czech Press Photo za novinářskou fotografii roku 2010. Získal za to peněžitou odměnu ve výši 120.000 korun a skleněnou plastiku Křišťálové oko.

Výstava Czech Press Photo skončí v pondělí 31. ledna. Otevřená bude i o posledním lednovém víkendu od 10 do 18 hodin. Vstupné činí pro dospělé 100 korun, pro studenty a seniory 60 korun.

Loni získal hlavní cenu reportér AFP Joe Klamar za fotografii Prezident Barack Obama v Praze (loňské informace a fotografie najdete zde).

 

Právě se děje

Další zprávy