Cenu Astrid Lindgrenové získala hravá Argentinka

ČTK ČTK
26. 3. 2013 19:59
Marisol Misentová tvoří knihy plné výbušné energie
Marisol Isenta
Marisol Isenta | Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Argentinská ilustrátorka a spisovatelka Marisol Misentová, známá pod uměleckým jménem Isol, obdržela Cenu Astrid Lindgrenové za tvorbu obrázkových knih.

Ty podle poroty přímo "vibrují energií a výbušnými emocemi". S oceněním obdrží autorka desítky knih pro děti také pět milionů švédských korun (15,4 milionu korun).

Misentová vydala svou první ilustrovanou knížku v roce 1997 pod názvem Vida de Perros (Psí život). Ilustrovala rovněž díla jiných autorů včetně argentinského básníka Jorgeho Lujana a amerického romanopisce Paula Austera.

Marisol Isenta
Marisol Isenta | Foto: Aktuálně.cz

Její obrázky vzbuzují podle agentury AP dojem, že jsou původní dětskou tvorbou a podle autorky odráží její touhu ukázat čtenářům, že je v pořádku, když se porušují pravidla.

Misentová se baví porušováním pravidel

"Záměrem je udělat něco jak uměleckého, tak zábavného, co trochu naruší to, co se od toho očekává," řekla Misentová.

"Líbí se mi hrát si se slovy a překvapovat lidi. Faktem je, že každé skutečně umělecké dílo takhle vypadá. Chci, aby moje knihy byly zábavné pro děti, ale taky pro dospělé," dodala.

Podle švédské poroty má práce Misentové "vtip s překvapivými zvraty, občas s filozofickým nádechem, ale vždy rafinovanými".

"Isol je na straně dětí, vidí svět jejich očima a odhaluje absurdity světa dospělých," dodala porota.

Cena nese jméno světoznámé autorky literatury pro děti Astrid Lindgrenové, jejíž díla jako Děti z Bullerbynu nebo Pipi dlouhá punčocha jsou všeobecně známá i v České republice.

Příběhy Astrid Lindgrenové již odchovaly řadu nejen severských generací a jejich autorka, která v lednu 2002 zemřela ve věku 94 let, byla pro své spoluobčany vůbec nejpopulárnější Švédkou.

 

Právě se děje

Další zprávy