Cenu Akademie literatury české získal Alex Koenigsmark

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 3. 2013 13:20
Dalšími oceněnými jsou Věnceslava Hrdličková a Karel Srp
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Akademie literatury české rozdělila výroční ceny. Cenu Boženy Němcové za knihu Černá krev dostane in memoriam spisovatel Alex Koenigsmark. Cenu Ladislava Fukse za celoživotní dílo získala sinoložka Věnceslava Hrdličková a Cenu Karla Hynka Máchy Karel Srp, předseda Jazzové sekce.

Koenigsmark zemřel letos v lednu ve věku 68 let. Přestože má na svém kontě přes sto divadelních her a různých dramatizací, filmových i televizních scénářů, vždycky chtěl psát prózu. Začal s tím sice již v 60. letech 20. století na vojně, ale první beletristická kniha mu vyšla až v roce 1989 - Cesta sekčního šéfa k moři, poznamenaná však tehdy ještě cenzurními zásahy. V definitivní podobě tato burleska vyšla v roce 2004 pod názvem Chlast.

Karel Srp
Karel Srp | Foto: ČTK

"Oceněná kniha Černá krev se odehrává na sklonku 18. století, přesto v jejím příběhu autor našel paralely s dnešní politickou reprezentací, s chatrným hodnotovým zázemím politických elit i podobou života u dvora a v provincii," uvedla porota.

Významná česká sinoložka a japanoložka, překladatelka a spisovatelka Věnceslava Hrdličková se narodila 15. září 1924 v Praze. Celý život se věnuje čínské a japonské literatuře a kultuře, zejména v jejím orálním podání. Od konce 80. let se zaměřila na studium estetiky čínských a japonských zahrad i na možnosti jejich uplatnění v evropském prostředí.

Jazzová sekce vznikla jako součást Svazu hudebníků České socialistické republiky v roce 1971. Sdružení se brzy dostalo pod drobnohled Státní bezpečnosti. Koncem 70. let tlak státních orgánů zesílil a perzekuce vyvrcholila v polovině 80. let zrušením svazu a soudními procesy s představiteli Jazzové sekce. Po listopadu 1989 zahájily činnost dvě nástupnické organizace Jazzové sekce, Unijazz a Artfórum - Jazzová sekce. V čele druhé z nich stále stojí Karel Srp, který zakládal i původní sdružení. Akademie mu udělila cenu za dlouholetou podporu mladých umělců.

 

Právě se děje

Další zprávy