Jednání o značce Pompidou pokračují, ministr Staněk byl v Paříži a hledá koordinátora

ČTK ČTK
8. 3. 2019 20:31
Pobočka jedné z nejvýznamnějších světových galerií, pařížského Centre Pompidou, by v Praze mohla být otevřena již v letech 2020 nebo 2021, míní ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.
Pobočka Centre Pompidou již funguje ve francouzských Métách.
Pobočka Centre Pompidou již funguje ve francouzských Métách. | Foto: Centre Pompidou Metz

Ten o spolupráci mezi Centre Pompidou a pražskou Národní galerií dnes jednal v Paříži s prezidentem francouzské instituce Sergem Lasvignesem. "Na schůzce byl jednoznačně deklarován zájem na získání licence pro Českou republiku a zřízení pozice zvláštního koordinátora pro projekt ze strany českého ministerstva kultury," uvádí mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Pobočka Centre Pompidou ve španělské Malaze.
Pobočka Centre Pompidou ve španělské Malaze. | Foto: Epizentrum, Wikimedia Commons

O spolupráci mezi oběma galerijními institucemi opakovaně mluví český premiér za ANO Andrej Babiš. Jednal o tom loni v Praze s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, před týdnem byl pak v Praze prezident Centre Pompidou Lasvignes.

Odborníci na galerijní a muzejní provoz ale upozorňují, že získat licenci Centre Pompidou je obtížné, mnoho světových muzeí a galerií o to usiluje a většinou samotnému otevření předchází mnohaletá vyjednávání a několikaletý zkušební provoz.

Pobočka Centre Pompidou-Metz od roku 2010 funguje ve francouzských Metách, od roku 2015 je pobočka také ve španělské Malaze. Ta za licenci slavné značky platí francouzské centrále přes milion eur ročně.

Během své loňské návštěvy Číny francouzský prezident Macron oznámil, že se letos otevře pobočka v Šanghaji. Projektu předcházelo pětileté vyjednávání.

Ministr kultury Staněk je na třídenní návštěvě Paříže, kde má na programu mimo jiné jednání s vedením UNESCO. Navštívil také Centre Pompidou. "Během jednání se potvrdil oboustranný zájem na otevření pobočky Centre Georges Pompidou v Praze, v předpokládaném termínu 2020 až 2021," uvedla mluvčí ministerstva Häckl.

"Jsem rád, že francouzská strana vítá jak bližší termín realizace celého projektu, tak navrhla zřízení pozice zvláštního ministerského emisara, což jsem přivítal a rád jsem tento požadavek potvrdil. Moc se těším na naši spolupráci, pro Českou republiku je to mimořádná věc," uvedl Staněk.

Národní galerie pod vedením svého ředitele Jiřího Fajta s Centre Pompidou již spolupracuje, jedním z výsledků byla například loňská velká přehlídka děl Františka Kupky. Partnerství, které se nyní vyjednává, zakotvuje užší spolupráci. Mělo by umožnit prezentaci pařížských sbírek v Praze i možnost vystavování českého umění ve Francii.

První prezentací sbírek Centre Pompidou v Národní galerii bude podle Fajta výstava v Salmovském paláci v roce 2021, která představí asi šest desítek pařížských "highlightů".

"Přistoupili jsme k tomu - a je to i v intencích vize Národní galerie -, že se nebudeme soustřeďovat jen na území České republiky, ale budeme se snažit stát se referenční institucí pro celý region středovýchodní Evropy. To ostatně od nás francouzská strana očekává," řekl již dříve Fajt.

 

Právě se děje

Další zprávy