O Cenu Jindřicha Chalupeckého usiluje víc finalistů, nově jsou mezi nimi cizinci

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
15. 1. 2019 15:02
Bývalo zvykem, že každoročnímu udílení Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let předcházelo vyhlášení pěti finalistů. Tentokrát porota vybrala finalistů šest, respektive osm. Vedle pěti umělců také jednu skupinu a ta má tři členky. Jejich jména pořadatelé oznámili dnes.
Na snímku jsou zleva Baptiste Charneux, Alma Lily Raynerová, Andreas Gajdošík, Pavla Malinová, Comunite Fresca (Markéta Filipová, Marie Štindlová, Dana Balážová) a Marie Lukáčová.
Na snímku jsou zleva Baptiste Charneux, Alma Lily Raynerová, Andreas Gajdošík, Pavla Malinová, Comunite Fresca (Markéta Filipová, Marie Štindlová, Dana Balážová) a Marie Lukáčová. | Foto: Valentýna Janů

Laureáta nejvýznamnější české ceny pro mladé umělce bude porota vybírat mezi Andreasem Gajdošíkem, Baptistem Charneuxem, Marií Lukáčovou, Pavlou Malinovou, Almou Lily Raynerovou a uměleckou skupinou Comunite Fresca. Tu tvoří Dana Balážová, Markéta Filipová a Marie Štindlová.

Markéta Filipová, Marie Štindlová a Dana Balážová tvoří kolektiv Comunite Fresca.
Markéta Filipová, Marie Štindlová a Dana Balážová tvoří kolektiv Comunite Fresca. | Foto: ČTK

"Nemohli jsme si pomoct, víc jsme redukovat nebyli schopni," říká porotkyně Vjera Borozan a líčí, jak probíráním 83 přihlášených portfolií dospěla osmičlenná porota během dvanáctihodinové diskuse k výběru. A prý si oddechli, když pořadatel soutěže, Společnost Jindřicha Chalupeckého, navýšený počet finalistů přijal. Ostatně chystá se jubilejní třicátý ročník a něco speciálního je namístě.

Zvláštností letošního ročníku jsou také jména dvou cizinců, kteří na české scéně již dlouho působí, a mají tak podle pravidel na cenu nárok. "Česká scéna byla dosud homogenní, to se mění," říká ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová.

Poukazuje na to, že zřejmě jen s výjimkou umělecké dvojice Vasil Artamonov a Alexej Klyuykov, kteří se narodili v Rusku a cenu získali roku 2010, a dále Slováka Jána Mančušky, laureáta z roku 2004, se v soutěži "nečeský" živel dosud neobjevil.

Letos nominovaný Baptiste Charneux je francouzský umělec, člen nezávislého spolku Bubahof, který sídlí v pražských Strašnicích. Charneux se realizuje v drobných i velkoformátových keramických objektech a velkorysých instalacích. Velkou výstavu mu loni připravila pražská galerie Futura.

Alma Lily Raynerová pochází z izraelského Tel Avivu, vystudovala pražskou Akademii výtvarných umění, navštěvovala také UMPRUM a FAMU. Zabývá se sociopolitickými tématy, například problematikou znásilnění. Pracuje s textem, mluveným slovem a digitálními médii, svými projekty ráda zasahuje do veřejného prostoru.

Umění jako forma intervence do mediální sféry či sociálních sítí je vlastní Andreasi Gajdošíkovi, absolventovi brněnské Fakulty výtvarných umění. Vytváří performance či počítačové programy, které satiricky reagují na realitu. Představil se například v curyšském Cabaretu Voltaire při putovním bienále Manifesta v roce 2016.

Médium videa a videoinstalace jsou vyjadřovacím prostředkem také další nominované Marie Lukáčové, absolventky pražské UMPRUM. Je jednou ze zakladatelek feministické skupiny Čtvrtá vlna, která předloni rozpoutala veřejnou debatu o sexismu na univerzitách. Lukáčová nejčastěji vystavuje v nezávislých českých galeriích.

Pavla Malinová je figurální malířkou, absolventkou Fakulty umění Ostravské univerzity. Její malby často vystupují z dvojrozměrného plátna do prostoru, stávají se objektem. Syrový rukopis autorku přibližuje ke stylu art brut.

Ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého se ocitla ještě skupina Comunite Fresca, sdružující tři brněnské absolventky Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického. Trojice oživuje techniku fresky, formálně i obsahově tento původně starověký styl posouvá do současnosti. Umělkyně často pracují na zdech mimo galerie. Snaží se prý smířit širokou veřejnost s konceptuálním uměním.

Všichni finalisté se chystají na společnou výstavu, na jejímž základě mezinárodní porota vybere letošního laureáta. Výstava se uskuteční na podzim v Moravské galerii Brno. "Máme připraveno sedm sálů, nebojte, místa bude dost," glosuje rozšířené finále šéfkurátor Moravské galerie Ondřej Chrobák. Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční na přelomu listopadu a prosince.

Doprovodnou výstavu obstará britská umělkyně Tai Shaniová, jejíž instalace podle pořadatelů připomínají vizualitu českých surrealistů Toyen a Jindřicha Štyrského. Tai Shaniová bude na podzim vystavoval v brněnském Pražákově paláci.

 

Právě se děje

Další zprávy