Foto: Lenost, smysly, vztahy. Finalisté Chalupeckého ceny

Pětice adeptů Ceny JIndřicha Chalupeckého představuje svá díla ve Veletržním paláci.
Slavnostní vyhlášení vítěze, proběhlo 20. listopadu 2014 ve Studiu Hrdinů - a cenu si odnesl Roman Štětina. Vystavená díla finalistů si můžete prohlédnout v pátém patře Veletržního paláce až do 4. ledna.
Štětina připravil celovečerní film s názvem Ztracený případ. Použil detektivní seriál Columbo a výsledkem je snímek, kde jsou použity záběry ze všech dílů od roku 1968 po poslední natočený o 35 let později stále s týmž protagonistou. Autor říká, že chtěl poukázat i na snahu filmového průmyslu udržet úspěšnou postavu ve hře co nejdéle.
„Nový laureát získá sto tisíc korun na realizaci výstavy a šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku. Úplnou novinkou 25. ročníku je hmotná trofej navržená předním českým designérem Maximem Velčovským, která bude udělena vůbec poprvé v historii soutěže,“ říká Lenka Lindaurová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.
Foto: CJCH
Vojtěch Marek Vojtěch Marek
Aktualizováno 20. 11. 2014 21:28
Pětadvacátý ročník prestižního ocenění pro české výtvarné umělce Cena Jindřicha Chalupeckého je ve finále - cenu získal Roman Štětina. Podívejte se na expozici nominovaných ve Veletržním paláci.

Fotogalerie - O jubilejní vítězství a také první zhmotnělou trofej v historii Ceny Jindřicha Chalupeckého se letos ucházeli Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina a Tereza Velíková. Slavnostní ceremoniál, kde porota vyhlásila jméno nového laureáta, jímž se stal Roman Štětina, se uskutečnil 20. listopadu 2014 ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci v Praze pod režijní taktovkou Jana Nebeského.

O vítězi prestižního klání rozhodla sedmičlenná odborná porota v čele s Holly Block, kurátorkou a ředitelkou The Bronx Museum of the Arts v New Yorku. Členy poroty dále byli historička umění Milena Bartlová, výtvarník Jiří Kovanda, teoretička umění a ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá, Islanďan Gunnar B. Kvaran, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu, teoretička umění a kurátorka Pavlína Morganová a Marina Šerbenko, kurátorka a odborná poradkyně v Bottega Gallery a Shcherbenko Art Centre v Kyjevě.

Navíc v rámci slavnostního ceremoniálu proběhl také křest knihy Mezera, která nese podtitul Mladé umění v Česku (1990 – 2014). Ojedinělá publikace vznikla ke čtvrtstoletí Ceny Jindřicha Chalupeckého, není však jen o její historií. Dosavadní laureáti, finalisté a další významné osobnosti české scény formují rámec knihy, která se pokouší ve zkratce nabídnout současné umění v kontextu posledních pětadvaceti let.

„Každá etapa je zachycena prostřednictvím „kroniky“ doby, v níž se objevují různé události na české výtvarné scéně orámované politickou a ekonomickou situací,“ popisuje knihu Lenka Lindaurová, která je autorkou celé myšlenky a editorkou publikace.

 

Právě se děje

Další zprávy