Čelil kritice od některých místních. Šéf liberecké galerie končí ve funkci

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 8. 2022 20:21
Po necelých dvou letech skončí ředitel Oblastní galerie Liberec. Pavel Hlubuček na funkci rezignoval k 1. srpnu, oznámil v pátek mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Liberecký kraj koncem srpna vyhlásí výběrové řízení na nového šéfa.
Pavel Hlubuček vedl libereckou galerii od listopadu 2020.
Pavel Hlubuček vedl libereckou galerii od listopadu 2020. | Foto: ČTK

Co jej k rezignaci vedlo, Hlubuček zatím nesdělil. Už přes rok byl ale terčem kritiky některých lidí z odborných kruhů, výtvarníků či příznivců výtvarného umění.

"Od loňského prosince jsme, i na základě jednání s výtvarnou a návštěvnickou veřejností, nastavili způsob komunikace a vzájemného informování s vedením galerie," komentuje Hlubučkovo rozhodnutí náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. "V plánu byla také v průběhu listopadu schůzka s veřejností. Rezignace nás překvapila, ale pan ředitel má na takové rozhodnutí právo," dodává.

Do čela páté největší galerie v zemi nastoupil Hlubuček v listopadu 2020. Vystřídal kunsthistorika Jana Randáčka, jenž má nyní na starosti uměleckou sbírku Evropského parlamentu.

To, jak Hlubuček galerii řídil, se však nelíbilo některým lidem z oboru. Loni na podzim jich zhruba tři desítky podepsaly otevřený dopis adresovaný vedení Libereckého kraje. List iniciovaný zdejším grafikem Janem Měřičkou a nakladatelem i spisovatelem Romanem Karpašem žádal ředitelovo odvolání.

Stěžovali si, že Hlubuček nemá žádnou koncepci, a kritizovali jím učiněné personální změny. Měřička s galerií dříve spolupracoval. "Máme galerii rádi, za mnoho jí vděčíme, a není nám jedno, co se v ní děje. Prostě jsme nemohli jinak," citoval z dopisu server IDnes.cz.

Podle Libereckého deníku list zmiňoval propuštění kurátorky Zuzany Štěpanovičové, která v galerii pracovala 16 let, nebo odchod vědecké badatelky Anny Habánové. "Je vidět, že skupina, která se ozvala, má zájem o galerii. Na setkání jsme se snažili si záležitosti vysvětlovat. Je potřeba to řešit v širších souvislostech," reagoval tehdy Hlubuček.

V prosinci následovala schůzka s protestujícími, kde ředitel představil svou vizi rozvoje instituce a výstavní plán. Na základě toho se vedení kraje, který galerii zřizuje, rozhodlo Hlubučka ve funkci ponechat.

Oblastní galerie Liberec spravuje pátou největší sbírku výtvarného umění v Česku. Vlastní okolo 2000 obrazů, přes 16 tisíc grafik i kreseb a zhruba 3000 plastik nebo dalších předmětů.

Od roku 2014 sídlí v bývalých lázních na promenádní Masarykově ulici, na jejichž nákladnou rekonstrukci přispěla Evropská unie. Před pandemií koronaviru galerii ročně navštívilo přes 40 tisíc lidí, loni jich kvůli covidovým omezením bylo zhruba 23 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy