Časy se mění, Bob Dylan má Pulitzerovu cenu

tur
8. 4. 2008 13:00
Porota poprvé ocenila populární hudbu
Foto: SONY BMG

New York - Dalo by se říci, že rock'n'roll pomyslně rozbil konzervativní val obklopující Pulitzerovy ceny. Za výrazný přínos populární hudbě a americké kultuře byl totiž zvláštní cenou honorován zřejmě nejskloňovanější a nejcitovanější písničkář posledních padesáti let: Bob Dylan.

V prohlášení porota vyzdvihla jeho lyrické kompozice oplývající neobyčejnou básnickou silou. Bylo to poprvé, co porotci, kteří dříve vždy favorizovali klasickou hudbu a jazz, upřednostnili žánr, který byl ještě v Dylanových začátcích považován za barbarský a podvratný.

Zatímco spousta jeho generačních vrstevníků zemřela nebo upadla v zapomnění, šestašedesátiletý písničkář stále s úspěchem nahrává i koncertuje - a v současnosti pracuje i na druhém svazku svých pamětí: Chronicles. 

Sig Gissler z výboru cen okomentoval krok tím, že jde o snahu "Pulitzera" rozšířit obzory a zároveň pokus plně postihnout celé rozpětí americké hudby.

V kategorii próza zvítězil shodou okolností Dylanův vášnivý fanoušek Junot Diaz s knihou The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, která humoristickým stylem popisuje politiku i násilí v komunitě Dominikánců.

Zabiják Joe
Zabiják Joe | Foto: Švandovo divadlo

Cenu v kategorii drama si vysloužil Tracy Letts a jeho hra August: Osage County, která také kombinuje prvky dramatu a komedie. V českém prostředí je známá třeba jeho brutální lovestory Zabiják Joe.

Obě díla - jak Diazovo, tak Lettsovo - vznikala kupodivu s velkými bolestmi. Diaz na svém prvním románu pracoval téměř deset let, stejně tak u Lettse předcházelo loňské premiéře mnoho let rozmýšlení a přepisování.   

Literární a umělecké kategorie ovšem představují pouhou odnož žurnalistických cen, které Kolumbijská univerzita v New Yorku uděluje od roku 1917. 

Snímek roku podle Pulitzera
Snímek roku podle Pulitzera | Foto: Adrees Latif

Letos si v hlavních mediálních kategoriích nejlépe vedle list Washington Post, který získal celkem šest cen včetně zlaté medaile za veřejnou službu. 

Reportážní fotografií roku se stal snímek od Adreese Latifa z agentury Reuters, který zachycuje smrtelně raněného japonského kameramana Kenji Nagaie střeleného vojáky během demonstrací v Barmě.  

Cenu pojmenovanou podle vydavatele Josepha Pulitzera provází finanční odměna 10 tisíc dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy