Čapkův oboustranný obraz se vydražil za 8 milionů

ČTK ČTK
6. 2. 2013 17:25
Obraz Josefa Čapka z roku 1915 se vydražil v londýnské aukční síni Sotheby's

Londýn/Praha - Za 265 250 liber (7,8 milionu korun) se ve středu v londýnské aukční síni Sotheby's vydražil oboustranný obraz od českého malíře Josefa Čapka z roku 1915.

Uvedla to aukční síň na své webové stránce. Obraz se prodal za více než dvojnásobek odhadní ceny, prodávali jej potomci českého spisovatele Emila Synka, který jej koupil začátkem 30. let v Praze.

Synek koncem 30. let z Československa emigroval. Na přední straně obrazu je olejomalba Kubistická krajina, zatímco na rubu je malba ženy nazvaná Rozjímání. Odhadní cena byla 80 000 až 120 000 liber.

"Jde o výjimečné dílo, takhle raný Čapkův obraz se v aukci dlouho neobjevil. Navíc oba obrazy jsou zajímavé, není to tak, že by jeden byl namalovaný na rubu druhého," řekl šéfredaktor časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek, který se na aukční trh specializuje.

Rekord drží Děvče v růžových šatech

Vysvětlil, že oboustranný obraz může být výsledkem nedostatku malířského plátna. Jiný Čapkův takový obraz, také z jeho raného období, se dražil před dvěma lety v Sotheby's, kdy velkou kolekci děl moderního českého umění prodávali manželé Hascoeovi.

Plátno Námořník a Fantomas z let 1917 až 1920 se vydražilo za téměř 13 milionů korun (včetně všech poplatků pak za 15,4 milionu korun).

Rekordní cenu za Čapkovo dílo na tuzemských aukcích drží už pět let obraz Děvče v růžových šatech, který se prodal za 12 milionů korun. Skřivánek ale doplnil, že tak kvalitní dílo, které se nyní vydražilo v Londýně, se na českém trhu dlouho neobjevilo a pravděpodobně by se v domácí aukci prodalo i dráž.

"Vypadá to, že se o londýnské aukci dozvěděli čeští znalci a sběratelé, a obraz může skončit rovnou v nějaké sbírce," uvedl v narážce na to, že díla vydražená v zahraničních aukcích se často záhy dostávají do dražeb v Česku, tedy jsou nakupována jen jako investice s cílem znovu je brzy a lépe prodat.

Ceny mírně stagnují

Že by dnes dosažená cena mohla mít vliv na ceny Čapkových děl na českém trhu, je podle Skřivánka málo pravděpodobné. Poslední dva až tři roky ceny těchto děl mírně stagnují. Přibližně do roku 2009 se do aukce dostal jeden, dva obrazy ročně, od roku 2010 je ale ročně na trhu kolem šesti maleb, které se sice prodají, ale vyšších cen než dříve nedosahují.

Mezi 444 uměleckými díly, které se dnes v Sotheby´s v rámci dražby impresionistického a moderního umění prodávají, byl i obraz Františka Kupky Le Bois (Les) z roku 1907, který si našel kupce za 16 875 liber (496 000 korun). I tento nevelký kvaš překonal odhadní cenu, která činila 8000 až 12 000 liber.

Během hlavní části aukce impresionistického a moderního umění se v Sotheby´s v úterý večer prodala díla celkem za 104 milionů liber (přes tři miliardy korun). Hvězdou večera byl obraz Pabla Picassa Sedící žena u okna, který si našel kupce za 28,6 milionu liber (takřka 846 milionů korun).

Dnes dosáhly nejvyšších cen zimní krajina Camillea Pissarra, která se prodala za 634 850 liber a obraz Velká kytice Marka Chagalla (601 250 liber).

 

Právě se děje

Další zprávy