Bývalý děkan fotí. Odborník na černé díry v Olomouci vystavuje umělecké práce

ČTK ČTK
1. 7. 2021 14:36
Mezi realitou a magií se jmenuje nová výstava Galerie města Olomouce, která představuje velkoplošné fotografie teoretického fyzika Zdeňka Stuchlíka. Přivezl zhruba čtyři desítky snímků, jež vznikaly od roku 2000 do letoška. Přehlídka potrvá do 24. července.

Letos jedenasedmdesátiletý dlouholetý děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a současný ředitel Fyzikálního ústavu v Opavě Stuchlík je uznávaným vědcem v oblasti teoretické fyziky, astronomie a astrofyziky. Výstava je netradičním propojením vědy a umění, které se odráží v každé autorově fotografii.

"Pan profesor je rozdvojená osobnost. Na jedné straně je to vědecký pracovník světové úrovně, jeden z nejvýznamnějších vědců přes vesmír, přes černé díry. Na druhé straně se snoubí jeho život s fotografií," říká k autorově tvorbě fotograf Jindřich Štreit, který je kurátorem přehlídky.

Stuchlíka nazývá mágem. "Tak, jak se tato výstava jmenuje Mezi realitou a magií, tak je pan profesor podle mne mág vesmíru. Takových osobností, kde se snoubí umění s vědou na takové úrovni, je v České republice i ve světě velice málo," doplňuje Štreit.

"Já jsem vědec, velmi intenzivně se zajímám o umění a jeho různé formy," dodává Stuchlík a líčí, jak u něj postupem času nastala symbióza. Dnes věda silně ovlivňuje jeho uměleckou tvorbu, ale jako vědce jej umění zároveň inspiruje k tématům, jimiž se zabývá.

Výstava v Galerii města Olomouce má čtyři okruhy. Vstupní část je inspirovaná surrealismem, hlavní místnost podle fotografa Štreita má prvky magického kubismu. Třetí část autor nazval žertem a výjimkou z vlastní tvorby. Jde o snímky zachycující křeslo a člověka v jedné situaci a z různých pohledů. Poslední část je věnována figurální tvorbě, snímky reflektují autorovy cesty po světě.

Autor fotil na klasický film bez dodatečných úprav, pouze s dodáním kontrastu. "Výsledné snímky tak vznikaly přímo ve fotoaparátu, podle toho, jak jsem s ním manipuloval nebo jak nechávám objekt pohybovat," dodává Zdeněk Stuchlík.

 

Právě se děje

Další zprávy