Bývalá první dáma se definitivně vrátila do divadla

Jitka Gráfová
5. 2. 2008 21:35
Na Vinohradech měl premiéru Višňový sad
Foto: Divadlo na Vinohradech

Praha - Po roli služebné se Dagmar Veškrnová-Havlová vrací na Vinohrady jako majitelka panství, které míří do záhuby. Pod režijní vedením Vladimíra Morávka tu nazkoušela Čechovův Višňový sad.

Předpremiéry jsou už od 25. ledna. Oficiální start, který má být také definitivním návratem bývalé první dámy na divadelní scénu, byl v úterý.

Foto: Divadlo na Vinohradech

Hru otevírá návrat senzitivní šlechtičny Raněvské z Paříže na zadlužené panství, které půjde do dražby. Hrozící zkázu si řada postav odmítá přiznat.

Hraje se tu o zkomírajícím životě šlechty a jedné doby na ruském venkově, zároveň Čechov klade i otázky obecně lidské.

"Čechovovi se podařil husarský kousek. Napsal komedii o zániku, o propadání a o nicotě. O smrti, která klepe na dveře, načež všichni v panice předstírají, že to jen někde hryže červotoč," říká poetický režisér rozmáchlých gest a opuletních inscenací.

Čtěte také: Chvíle pravdy Dagmar Havlové

"Různí nešťastníci se v té hře trumfují v neuvěřitelných saltech, jen aby odvedli pozornost od toho, jak nehorázně lžou. Lžou sami sobě i druhým, lžou své sny i své obsese, lžou nejniternější tajemství i úzkosti. A jak už to tak bývá, kdo lže, riskuje, že bude směšný. Lžou vynalézavěji a vynalézavěji," nanáší obrazy už tradičně režisér.

Specialista na Čechova nastudoval v Hradci Králové Tři sestry, Racka a Strýčka Váňu (coby Strýčka Soleného) jako propojený cyklus, který získal v roce 2003 první místo v anketě Divadelních novin za Událost roku.

Už tehdy chtěl hrát i Višňový sad (nakonec z něj zapojil jednu scénu) a usiloval o to, aby v Hradci hrála Raněvskou právě Havlová. Manželka Václava Havla tehdy byla zaneprázdněna povinnostmi, ale tentokrát kývla.

"Bere práci neuvěřitelně vážně, což mimo jiné znamená, že mi denně přijde třeba deset esemesek nabízejících nápad, co si Raněvská myslí při replice Podívejte, svítá nebo Firsi, kávu," uvedl v jednom z rozhovorů Morávek.

Obsazení je už tradičně atraktivní, ale Morávek by mohl na herecké Vinohrady přinést i nový náboj a poetiku.

Foto: Divadlo na Vinohradech

Po boku Havlové hrají Andrea Elsnerová v roli její dcery Any v alternaci s Ivanou Uhlířovou, adoptovanou dceru Varju ztvárnila Pavla Tomicová, bratra Viktor Preiss. Diváci uvidí i Martina Stropnického, Jiřího Dvořáka, Jiřinu Jiráskovou nebo Svatopluka Skopala

"S originálními výklady přišly mnohé inscenace Višňového sadu včetně té slavné v Činoherním klubu. Pro nás je především hrou o pomíjení, zániku a o smrti," říká dramarug Martin Velíšek

O překlad se postaral Leoš Suchařípa, hudbu složil Michal Pavlíček.

Višňový sad je posledním Čechovým dokončeným dílem. S jeho motivy si pohrává Václav Havel ve své nejnovější hře Odcházení. I tady Dagmar Havlová ztvární hlavní roli, premiéru bude mít v květnu v Divadle Archa.

 

Právě se děje

Další zprávy