Byly vystaveny jen dvakrát. Vzácné ilustrace připomínají Božskou komedii

Byly vystaveny jen dvakrát. Vzácné ilustrace připomínají Božskou komedii
Na Zuccariho ilustraci k Božské komedii je Dante Alighieri. Vlevo dole je vidět šlehající oheň z pekla a kus Brunelleschiho kupole z Florencie, vpravo je očistcová hora.
Na Zuccariho ilustraci k Božské komedii je Charon, převozník mrtvých do podsvětí.
Na Zuccariho ilustraci k Božské komedii je trojhlavý pes Kerberos střežící vchod do podsvětí.
Na Zuccariho ilustraci k Božské komedii je peklo.
Foto: Galleria degli Uffizi
ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
4. 1. 2021 14:40
Itálie si letos připomíná 700. výročí úmrtí středověkého básníka Danteho. Florentská galerie Uffizi při této příležitosti připravila virtuální výstavu vzácných ilustrací k jeho Božské komedii.

Na webu jsou k vidění desítky detailně propracovaných kreseb od renesančního malíře Federica Zuccariho, vytvořené koncem 16. století.

"Dosud tato díla vidělo jen pár odborníků, vystavena byla jen dvakrát. Nyní jsme je zpřístupnili doprovázené zevrubným komentářem," říká ředitel galerie, německý kunsthistorik Eike Schmidt. "Můžete si je prohlédnout zdarma v libovolný den i hodinu," dodává.

Oslavy výročí slavného básníka zahájila Itálie oficiálně už v září, kdy do Ravenny, kde je otec moderní italštiny Dante Alighieri pohřben, dorazil i prezident Sergio Mattarella. Současnou on-line výstavu pořádá toskánská Florencie, kde se Dante roku 1265 narodil, doplňuje agentura AP.

Autor kreseb Federico Zuccari proslul zejména freskami v kupoli florentského dómu Santa Maria del Fiore. Ilustracím Božské komedie, třídílného eposu, v němž Dante doprovázený Vergiliem prochází peklem, očistcem a rájem, se věnoval od roku 1586, vytvořil jich 88. Z toho 28 zobrazuje peklo, 49 očistec a 11 nebe.

Dle agentury AP jsou kresby výrazné kontrastními odstíny černé a červené. Zuccari je dokončil v průběhu tří let, kdy pobýval ve Španělsku, po jeho smrti je vlastnily italské šlechtické rody Orsiniových a Medicejských. Roku 1738 díla do sbírek získala Galleria degli Uffizi. Ta je nyní se zevrubnými popisky v několika jazycích zpřístupnila široké veřejnosti on-line. Učinila tak proto, že galerie jsou nyní v Itálii kvůli koronavirové pandemii uzavřené.

Kresby byly dosud kvůli křehkosti vystaveny jen dvakrát, roku 1865 ve Florencii u příležitosti 600. výročí Danteho úmrtí a znovu roku 1993 na výstavě věnované básníkovi.

Podle ředitele galerie Eikeho Schmidta jsou ilustrace významným studijním pramenem pro všechny, kdo se zabývají Dantem, od odborníků po "kohokoliv, koho oslovuje Danteho prahnutí po vědění a ctnosti", jak říká.

 

Právě se děje

Další zprávy