Bude z bývalého agenta nová literární hvězda?

gra
5. 9. 2007 17:35
Knižní klub vyhlašoval podvanácté své ceny

Praha - Román o atentátu na Reinharda Heydricha zvítězil ve dvanáctém ročníku literární soutěže Knižního klubu. Autorem příběhu Dva proti Říši je osmatřicetiletý Jiří Šulc, kdysi pracovník tajné služby, dnes úředník v Bruselu.

Bezmála pětisetstránkový příběh původně napsal v angličtině a marně s ním obesílal britská nakladatelství. Jeho osud změnila pětičlenná porota, ve které kromě spisovatelů zasedli i literární kritici a knihkupci. oceněním za vítězství je vydání knihy spolu s prémií 50 tisíc korun.

"Román zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav. Nabízí stále inspirující příběh o skupince statečných vojáků, jednom diktátorovi, zradě, smrti a svobodě," píše o knize nakladatel.

Foto: Knižní klub

I Šulc říká, že nechtěl atentát ve své románové rekonstrukci zpochybňovat. Snažil se nahlédnout příběh z obou stran, ale nechtěl ho relativizovat naopak jeho cílem bylo ocenit hrdinství. "Postupně jsem začal vnímat, jak se málo vracíme k vlastním hrdinům, a uvědomil jsem si, že bych se mohl pokusit to trochu změnit," uvedl v rozhovoru pro LN.

Autor románu se narodil v Praze, kde také vystudoval právnickou fakultu. Během čtyř let střední školy v Resslově ulici chodil denně kolem kostela se stopami kulek ve zdech. Počátkem 90. let opustil svůj dětský sen stát se kriminalistou a vstoupil do tajné služby, kde strávil skoro 16 let.

K psaní se vrátil po letech; po neúspěšných pokusech a několikaletém studiu materiálů vznikl román Dva proti Říši. Šulc už studuje prameny k dalšímu příběhu, tentokrát jen volně inspirovanému skutečnými událostmi druhé světové války.

Ačkoli jsou v Česku desítky literárních cen, málo z nich vyhlašují nakladatelé; navíc většina z nich oceňuje publikace vydané. Za uplynulých jedenáct let cena Knižního klubu objevila nejméně dvě výrazné tváře, které později získaly ocenění v rámci soutěže Magnesia Litera Hanu Andronikovu a Martina Šmause.

Do třináctého ročníku lze přihlašovat zatím nepublikované ani v jiném nakladatelství smluvně nevázané novely či romány v rozsahu 200 až 400 stran. Uzávěrka je 31. prosince 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy