Brosnan, Streepová a Hanks zfilmují muzikál Abby

Jitka Gráfová
17. 8. 2007 14:30
První klapka filmu Mamma Mia! padne brzy v Řecku

Los Angeles - Už za pár dní začne v Řecku natáčení hollywoodské adaptace úspěšného muzikálu Mamma Mia!

Koncem srpna dorazí na plac bývalý agent James Bond Pierce Brosnan. Natáčet se bude asi měsíc na ostrovech Skiathos a Skopelos v souostroví Sporady na severovýchodě Egejského moře.

"Muzikálové představení jsem viděl se svou rodinou, je úžasné, vrací vás přímo do 70. let. A navíc, vyrazit si na řecký ostrov s Meryl a zpívat ty hity, to prostě není co řešit," vypočítává Brosnan důvody, proč roli ve filmu přijal.
 
Vedle Brosnana by mohla do Řecka prý na natáčení přijet i americká hvězda Meryl Streepová, která si zahraje svobodnou matku hlavní postavy komedie.

Foto: Archiv

Příběh muzikálu uvedeného původně v Londýně a poté na Broadwayi vypráví příběh nevěsty Sophie vychovávané na řeckém ostrově svou matkou. Někdejší rebelka s úspěchem tají před dcerou identitu jejího biologického otce.

K radikálnímu kroku se rozhodne těsně před svou svatbou: na řecký ostrov pozve tři muže z matčiny minulosti, o nichž se dozvěděla díky jejímu deníku. Jedním z nich bude Pierce Brosnan coby Sam.

Podle amerického tisku má filmovou verzi režírovat sama Lloydová a na filmovém plátně by se měl objevit příští rok. Producentský tým netvoří pouze Tom Hanks a jeho žena Rita Wilson. Dohlížet na dílko budou i mužští členové skupiny ABBA, autoři hudby Benny Anersson a Bjorn Ulaeus. O scénář k filmu i muzikálu se postarala Catherine Johnson.
   

Foto: Archiv

Očekává se, že film Mamma Mia bude alespoň stejně úspěšný jako stejnojmenný muzikál, který v Londýně uvedla na scénu režisérka Phyllida Lloydová podle hitu švédské skupiny Abba ze 70. let.

Představení je napěchované hity Abby ze sedmdesátých a osmdesátých let. Nechybějí songy The Winner Takes It All ,Super Trouper, Dancing Queen nebo titulní Mamma Mia.

Když  přišla autorka muzikálu za Ulvaeusem s nápadem udělat představení založené na hitech Abby, nejdříve odmítl, nakonec byl ale i díky miliardovým tržbám rád, že se nechal přesvědčit.

Představení Mamma Mia se začalo hrát v Londýně roku 1999 a stalo se hned hitem. Prodejem lístků na celém světě se vydělalo přes dva miliardy dolarů, což muzikál řadí mezi nejúspěšnější produkce všech dob.

Muzikálová show drží mimo jiné světový rekord v počtu představení nazkoušených různými divadelními soubory. V současné době vystupuje po celém světě celkem 10 produkcí muzikálu a libreto bylo přeloženo do osmi jazyků včetně japonštiny nebo ruštiny.

Ani český divák nebude o příběh ochuzen, ještě než přijde snímek do kin, bude muzikálová podoba k vidění po celý týden během října v pražské Sazka Aréně.  A ačkoliv je ABBA už oficiálně mrtvá (nevystupuje od roku 1982), na začátku roku vyšla kompilace hitů nazvaná Number Ones a v centru Stockholmu se chystá muzeum věnované legendární skupině.

 

Právě se děje

Další zprávy