Brno předvádí nočníky mocných

RiK, ČTK
3. 12. 2005 18:00
Brno - Nebývalý úspěch má podle jihomoravských památkářů výstava nazvaná Osobní hygiena na šlechtických sídlech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Když ji její tvůrci minulý rok představili na zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku, netušili, že vzbudí zájem u tisíců zvědavců. Expozice tvořená předměty denní hygieny nalezenými v depozitářích byla již k vidění ve Frýdku-Místku a v Chropyni na Kroměřížsku. Ode dneška se výstava koná i v Brně.

"Zatím ji vidělo přes 50.000 lidí, což považujeme za ohromný úspěch. Je to možná tím, že výstava prolamuje tabu, o nichž se zatím moc nehovořilo. Nočníky se moc často nevystavují," řekla Marta Sedláková z brněnského památkového ústavu. Výstava se koná v jeho sídle na centrálním brněnském náměstí Svobody.

Expozice dokládá, že si kdysi lidé na hygienu nepotrpěli: před několika staletími se koupali jednou do měsíce, a boj se špínou proto sváděli nejroztodivnějšími způsoby.

Návštěvníky zavede výstava i do šlechtických koupelen a na záchodky. Koupelny totiž byly až do počátku 19. století něčím zcela neznámým. Vana se stala módou asi před 200 lety.

Expozici tvoří přes 300 podobných předmětů. Jsou mezi nimi i různé nádoby na líčidla, vykuřovadla, hřebeny, cestovní záchodky, vědra, džbány, mísy a flakónky či nůžky nebo hřebínky.

 

Právě se děje

Další zprávy