Britská kniha roku: básně pro umírající manželku

Kultura Kultura, Red Kul
27. 1. 2010 10:50
Cenu Costa překvapivě získal Christopher Reid
Foto: Reuters

Londýn - Prestižní britskou literární cenu Costa Book Award pro knihu roku dostal v úterý v Londýně překvapivě básník Christopher Reid za sbírku The Scattering. Favoritem bylo totiž prozaické dílo Brooklyn irského spisovatele Colma Tóibína.

Ocenění se začalo udělovat v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 1985 se z nejlepšího románu, knihy poezie, nejlepší prvotiny, biografie a dětské knihy volí i hlavní trofej - titul roku. Vítězům jednotlivých kategorií připadne 5 tisíc liber, celkovému laureátovi šestinásobek.

V roce 2006 se Whitbread, vlastník firmy Costa Coffee, rozhodl, že marketingově přímo podpoří svůj mezinárodní kavárenský řetězec a název změnil. O ceny se mohou ucházet knihy, jejichž autoři žijí v Británii nebo v Irsku.

Foto: Aktuálně.cz

Básně dostaly hlavní cenu pošesté. Devětkrát ji získal román, čtyřikrát prvotina, pětkrát životopis a jen jednou dětská kniha. Reid vítěznou sbírku věnoval své manželce, která zemřela v roce 2005. Porota označila knihu za "mimořádně jímavou, působivou a poctivou".

Knížka je složená ze čtyř oddílů. První autor napsal poté, co se dozvěděl o manželčině nemoci, další tři po její smrti. "Raději bych tu knihu býval nenapsal," řekl při přebírání ceny básník, který byl už dvakrát v užší nominaci.

Přesto je "naprosto nadšen", že se ocitl ve společnosti Teda Hughese a Seamuse Heaneyho, kteří cenu získali dvakrát. "Chtěl jsem jí říci, proč mi bude tolik chybět. Naštěstí se mi podařilo dokončit první část, dokud byla naživu," dodal nečekaný vítěz.

Skoro všichni totiž očekávali, že vyhraje Tóibínův Brooklyn - příběh Irčanky Eilis Laceyové, která v 50. letech minulého století cestuje do New Yorku na pozvání kněze, jenž se nabídne, že jí pomůže najít práci.

Foto: Aktuálně.cz

Pro Tóibína byla Costa za nejlepší román jedním z prvních velkých vítězství: irský autor je ceněný a oblíbený, ale ceny mu doposud spíš unikaly.

Jeho výhra byla o to cennější, že kniha předčila i opěvovaný historický román Wolf Hall, za nějž Angličanka Hilary Mantelová dostala koncem minulého roku Man Bookerovu cenu. Sázková kancelář William Hill tak Brooklyn stanovila za hlavního adepta na celkové ocenění Costa, když mu přidělila kurs 6:4.

A to byl poměr, který Toíbín často nedostává.  Spisovatel si také na téma oblíbených sázek na literární ceny zažertoval: "Vyhrál jsem spoustu peněz, když jsem si na Bookerovi vsadil na Hillary Mantelovou s kursem 12:1. Ona si na mě asi nevsadila."

Čtěte také:
Bookerovu cenu pro sebe zosnoval Thomas Cromwell

Tóibín mohl být dalším Irem, který by v Costa Book Award uspěl - loni se celkovým vítězem stal irský spisovatel Sebastian Barry.

Foto: Reuters

Mezi prvotinami porotu letos nejvíce zaujal román Beauty spisovatele Raphaela Selbournea, jenž pojednává o bangladéšské ženě prchající od své rodiny.

Nejlepším životopisným dílem byla vyhlášena biografie The Strangest Man: The Hidden Life of Paul Dirac, Quantum Genius od Grahama Farmela, která pojednává o osudu nositele Nobelovy ceny, odborníka na kvantovou fyziku Paula Diraka.

Z dětských knih se porotě nejvíc líbilo dílo The Ask and the Answer autora Patricka Nesse, druhý díl trilogie nazvané Chaos Walking.

 

Právě se děje

Další zprávy