Britové vzývají Hilary Mantelovou. Má Bookera i Costu

Kultura Kultura
30. 1. 2013 13:18
Spisovatelka Mantelová získala i druhou nejprestižnější britskou cenu
Hilary Mantelová s kavárenskou cenou
Hilary Mantelová s kavárenskou cenou | Foto: Profimédia

Londýn - Zatímco v Česku doznívá prezidentská bitva Karel vs. Miloš, rozpolcená společnost jen těžko hledá cestu do vyjetých kolejí a knihy jsou nyní víceméně na okraji zájmu, Velká Británie slaví obrovský literární úspěch Hilary Mantelové. Po Man Booker Prize 2012 se jí podařilo získat s historickým románem z doby krále Jindřicha VIII. Bring Up the Bodies i druhou z nejcennějších britských literárních cen za loňský rok - Costa Book Awards 2012.

Foto: Reuters

Populární autorka historických románů, které v Česku vydává nakladatelství Argo, se stala vůbec první autorkou, která v jednom roce získal obě prestižní ceny a k finanční prémii 50 tisíc liber z Booker Prize si připsala dalších 30 tisíc liber. Ne že by je potřebovala - vítězné knihy se zatím prodalo na 240 tisíc kusů. Pro srovnání - její soupeři v Costa Awards prodali zatím přibližně 30 tisíc výtisků svých knih. Dohromady.

Mantelová na slavnostní ceremonii řekla, že se "nebude omlouvat" za to, že opět vyhrála. "Jsem šťastná a měla bych si z toho udělat byznys, psát víc knížek, za které budu dostávat další ceny," dodala spisovatelka.

Mantelová je prvním britským laureátem a zároveň první ženou, která získala za stejnou knihu Man Bookerovu cenu i cenu Costa.

Kdo je Hilary Mantelová?

Čím je pro britské čtenáře Hilary Mantelová tak přitažlivá? První román Every Day is Mother's Day vydala v roce 1985 a už tehdy se zabývala historickými tématy. Děj první knihy, na které začala pracovat v roce 1974, se odehrával za francouzské revoluce. Úspěchu u domácího publika nicméně dosáhla až románovou trilogií (zatím vydala první dva díly a česky vyšel první Wolf Hall) o vzestupu a pádu Thomase Cromwella, prvního tajemníka krále Jindřicha VIII. a muže, jehož osud jitří mezi Brity vášně dodnes.

Ve svých cromwellovských románech se Mantelová vrací do dob největší slávy Anglie, je přitom ale otevřená a historii nepřibarvuje. Naopak, slavné postavy anglické historie popisuje bez patiny, která na nich za staletí mohla ulpět v učebnicích dějepisu a oficiálních memoárech.

Hilary Mantelová
Hilary Mantelová | Foto: The Sunday Times

Hlavní hrdina její temné trilogie, Thomas Cromwell se na stránkách Wolf Hall a Bring Up the Bodies stává prototypem muže, pro něhož je státní služba výtahem k moci a který se neštítí obětovat druhé - například Annu Boleynovou - pro vlastní prospěch. Hilary Mantelová se ve své velkolepé fresce vrací do minulosti, aby zobrazila stav současné britské společnosti - čtenář snadno Cromwella zamění za postavy z britské politiky současnosti.

Volba byla jednomyslná

Costa Book Awards, do roku 2006 známé jako Whitbreadovy ceny, patří mezi nejprestižnější britské literární ceny a jsou určeny autorům a autorkám žijícím ve Velké Británii a Irsku. Poprvé byly uděleny v roce 1971. Užší nominace ročníku 2012 byly vyhlášeny v Londýně 20. listopadu 2012, vítězové jednotlivých kategorií (román, románový debut, biografie, poezie a dětská literatura) byli vyhlášeni 2. ledna 2013, celkový vítěz byl zveřejněn při slavnostním ceremoniálu v Londýně 29. ledna.

Foto: Reuters

Podle slov předsedkyně poroty Jenni Murrayové byl výběr vítězné knihy jednomyslný, i když jako každoročně nebylo snadné zvolit jednoho vítěze z několika odlišných soutěžních kategorií. Když ale došlo na samotné hlasování, podle Murrayové šly „všechny ruce nahoru" pro Mantelovou.

V současné době Hilary Mantelová pracuje na závěrečné části své trilogie - román s pracovním názvem The Mirror and the Light bude vydán v roce 2015. Můžeme být jen zvědaví, zda si povede stejně dobře jako první dva díly série a zda k Man Booker Prize a Costa Awards přidá nějaké další ocenění. Skoro se chce říct - ano, samozřejmě.

A kdy vyjde kniha, která sbírá jedno literární ocenění za druhým, v českém jazyce? Podle informací z nakladatelství Argo ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy