Britové už vědí, jak Shakespeare vypadal a že byl fešák

Kultura Kultura, Red Kul
10. 3. 2009 17:25
Byl objeven jediný portrét namalovaný za jeho života
Foto: Reuters

Londýn - Britové - hrdí na své kulturní dědictví - si k nadcházejícím čtyřstým čtyřicátým pátým narozeninám Williama Shakespeara nadělili hned dva dárky. Přestože je alžbětinský dramatik asi nejznámějším Britem dějin, o něm samém se pořád ví žalostně málo.

To se však může změnit: odborníci veřejnosti představili zřejmě jediný zachovaný portrét alžbětinského dramatika, který byl pořízen za jeho života.

Zároveň archeologové z Muzea města Londýna prezentovali další podrobnosti objevu, který oznámili už loni v létě: tehdy odkryli Divadlo, první Shakespearovu štaci. Odkryto bylo při výstavbě ve východolondýnském Shoreditchi, na někdejším "předměstí hříchu".

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Britové odkryli Divadlo, první Shakespearovu štaci
Shakespeare v kině je nejlepší od Branagha
Hilský: Umravňovat Shakespeara je velmi nemravné
Shakespeare vynesl tři miliony liber

Portrét ale vzbudil u spoluobčanů a v médiích větší nadšení než zbytky zdí. Obraz byl po staletí v majetku rodiny restaurátora Aleca Cobbeho, jehož předek se oženil s pravnučkou Shakespearova mecenáše.

Až předloni si jeden ze členů rodiny při návštěvě výstavy Searching for Shakespeare povšiml podoby "jejich" obrazu s podobiznou, která byla před 70 lety označena za hodnověrný portrét renesančního umělce.

Nově objevený portrét vznikl zřejmě v roce 1610, šest let před umělcovou smrtí; tehdy mu bylo šestačtyřicet. Obraz odkrývá i další podrobnosti, podle CNN ukazuje dramatika jako bohatou osobu vysokého sociálního statutu. 

Portrét, nazývaný teď Cobbův, navíc zobrazuje dramatika s narůžovělými tvářemi, hustou kšticí a načervenalou bradkou. Nejznámější podobizna je přitom šedá kresba holohlavého umělce s nepatrným knírkem a bradkou.

"Jsme si na 90 procent jisti, že na nové podobizně je Shakespeare," říká Paul Edmondson ze skupiny vědců, kteří ho zkoumali. "Absolutní jistotu ale nelze mít nikdy. Vždy se budou ozývat hlasy, které to budou popírat."

Za pravostí objevu stojí i Stanley Wells, předseda londýnského Shakespeare Birthplace Trust. Portrét je podle něj důležitý právě proto, že byl namalován za umělcova života.

"Myslíme, že právě podle něj byla později vytvořena řada kopií včetně známé rytiny použité na prvním souborném vydání Shakespearových her," vysvětlil vědec. 

Dosud byly známy dva Shakespearovy portréty považované za skutečné vyobrazení umělce. Jde o zmíněnou rytinu a o bystu, která byla původně v kostele v Shakespearově rodišti, Stratfordu nad Avonou.

Foto: Aktuálně.cz

Právě tady má být nově objevený portrét vystaven od 23. dubna - tedy dne, kdy se zřejmě Shakespeare narodil. Oficiálně je nicméně potvrzené datum 26. dubna, kdy byl pokřtěn.

Za tři roky už budou jeho obdivovatelé moci toto datum oslavit i na nové scéně. Pozemek někdejšího Divadla - kde se diváci smáli jazykovým hříčkám v komedii Marné lásky snaha a kde Romeo vyznával lásku Julii - nyní vlastní Tower Theatre Company.

Plánuje, že vykopávky ochrání a zároveň tu do roku 2012 postaví nové divadlo, jež bude moderní odpovědí na Shakespearovy časy. Žádné vylomeniny, ale strohé místo pro „opravdovou a poctivou zábavu, která vrátí londýnské divadlo zpět k jeho kořenům".

 

Právě se děje

Další zprávy