Brit sleduje pohyb handicapovaných. Vystavuje v DOXu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 6. 2013 16:32
Součástí výstavy Postiženi normalitou je desetimetrová socha atleta Mata Frasera
Foto: Simon McKeown

Praha - Desetimetrovou sochu handicapovaného těla představuje v centru současného umění DOX britský umělec Simon Mckeown. Socha je součástí umělcovy prezentace v rámci výstavy Postiženi normalitou, která v centru potrvá do 16. září.

Výstava prostřednictvím děl umělců z mnoha zemí nahlíží pojmy normality a postižení. Vznikla ve spolupráci s Jedličkovým ústavem u příležitosti 100. výročí jeho založení. Jako celek chce výstava ukázat, jak představy o tom, co je a co není normální limituje či zvýhodňuje život každého člověka.

Foto: dox

Rozměrná nafukovací socha na terase DOXu se jmenuje Poslední Thalidomid. Zachycuje herce a amatérského atleta Mata Frasera, který byl postižen v důsledku použití thalidomidu. Tento lék se v 50. a 60. letech používal jako uklidňující látka pro těhotné ženy do té doby, než se zjistila souvislost mezi zvýšením počtu novorozenců s vrozenou vývojovou vadou a užíváním tohoto léčiva. Narodily se po něm tisíce dětí s chybějící končetinou.

Simon Mckeown se ve své umělecké tvorbě zabývá fenoménem tělesnosti. Konkrétně se soustředí na sledování podob a limitů pohybů handicapovaného těla. Pomocí 3D mapovací techniky těla umělec nabízí novou perspektivu vidění tělesné odlišnosti, která umožňuje sledovat handicapované tělo bez předsudků vůči typu postižení, věku jedince, jeho genderu či rasy.

V rámci doprovodného programu k výstavě Postiženi normalitou představil Simon Mckeown projekt Motion Disabled: Unlimited, v němž mapuje pohyby 14 lidí s postižením při jejich každodenních aktivitách. Mckeown jednotlivé aktivity přetavil do videa, v němž pohyby představuje jednoduchý neutrální avatar.

 

Právě se děje

Další zprávy