Booker Prize má zase gründerský příběh z Indie

Kultura Kultura, Red Kul
15. 10. 2008 11:19
Aravind Adiga vyhrál s prvotinou Bílý tygr

Londýn - Vítězem letošní prestižní Man Booker Prize se stal Aravind Adiga. Trofej za nejlepší anglicky psaný román a k tomu 50 tisíc liber získal hned za svůj debut The White Tiger.

Třiatřicetiletý autor narozený v Indii byl nejmladším kandidátem shortlistu, na kterém překvapivě chyběl Salman Rushdie. Jeho dubnová novinka Čarodějka z Florencie se dostala jen do širšího výběru třinácti autorů.

Už tradičně nevyhrál favorit sázkařů na vítězství; tím byl irský autor Sebastian Barry s románem The Secret Scripture. Sestavu užšího výběru doplňují Angličanka Linda Grantová, Angličan Philip Hensher, Australan Steve Toltz a další Ind Amitav Ghosh.

Čtěte také:
Bookerovu cenu má sága o nefunkční rodině
Booker Prize má nejmladší žena
Literární cenu cen získal Salman Rushdie

Jeho krajan Adiga je čtvrtým indickým autorem, který cenu obdržel, a spolu s Ghoshem znovu tak potvrdil silnou pozici takzvané postkoloniální literatury, jejíž "nikam nepatřící autoři" mají dobré předpoklady zachytit chaos a vykořeněnost globálního světa.

Vítězný Bílý tygr je příběhem syna rikši a zprávou o odvrácené straně ekonomického boomu. "Bezejmenný" chudák Balram se z vesnického prodavače čaje bez skrupulí dopracuje až k velkému podnikatelskému úspěchu - a autor to podle poroty podává "působivým, rozhořčeným i  temně humorným" způsobem.

Přesto prý debata o vítězi nebyla jednoduchá a trvala dlouho. "Měl jsem jednoduché kritérium: Sroluje mi ta kniha ponožky? Ostatní mě zaujaly, ale Bílý tygr mi ty ponožky sroloval. Je to výtečný román v mnoha směrech," říká šéf poroty, bývalý politik  Michael Portillo, co nakonec rozhodlo.

Kiran Desai
Kiran Desai | Foto: Reuters

Obdobný příběh z Indie zvítězil i předloni. Spisovatelka Kiran Desaiová vyhrála s knihou Dědictví ztráty - příběh, který se pohybuje mezi indicko-nepálskou hranicí a New Yorkem a ptá se po tom, jak současnou Indii a její identitu ovlivinila koloniální minulost.

Čtěte také: Recenze Dědictví ztráty - o generaci ztracených Indů

Hlavním přínosem Bookerovy ceny není odměna, nýbrž dramatické zvýšení autorovy obliby u čtenářů a prodeje vítězného díla i ostatních nominovaných knih.

Cena, která letos slaví své čtyřicáté výročí, se uděluje nejlepšímu románu uplynulého roku z pera autora pocházejícího z Velké Británie, Irska či celého Commonwealthu.

Byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii a k výročí uspořádala anketu, jež vybírala knihu knih za celou historii prestižní ceny a kterou vyhrál román Děti půlnoci britsko-indického spisovatele Salmana Rushdieho.

Děti půlnoci byly Bookerem oceněny v roce 1981 a podobně úspěšné byly už v roce 1993 - kdy Rushdiemu přinesly další "nadstavbovou" cenu Booker of Bookers u příležitosti pětadvacátého výročí.

 

Právě se děje

Další zprávy