Bond získal zkušenosti v Afghánistánu a vyráží do akce

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
26. 5. 2011 11:36
Nové dobrodružství sepsal detektivkář Deaver
Foto: Reuters

Londýn - Americký spisovatel Jeffery Deaver ve středu představil v Londýně svůj příspěvek  do bondovského literárního vesmíru, román Carte Blanche. Známého autora kriminálních thrillerů oslovili před rokem a půl dědici Iana Fleminga, duchovního otce agenta 007 (1908-1964). 

Nejnovější příběh Jamese Bonda se odehrává v roce 2011 převážně v Dubaji. Bondovi je stále něco přes třicet, tedy stejně jako v první knize Casino Royal před skoro 60 lety. A stejně jako ve Flemingových knihách je veteránem královského námořnictva; ovšem má za sebou i zkušenosti z Afghánistánu. Pozadím děje je rovněž válka na Blízkém východě a současné ekonomické problémy. "Bylo pro mě důležité, aby kniha byla relevantní a zakotvená v realitě," řekl Deaver.

Foto: Reuters

Po celém světě se prodalo již na 100 milionů knih o Bondovi. Fleming napsal čtrnáct bondovek mezi lety 1953 a 1964. Poslední vyšly posmrtně až v roce 1966. Filmoví scenáristé si nicméně z jeho knih vybírají a kombinují spíš jednotlivé motivy.

Deaver připustil, že fanoušci, kteří znají jen filmy o Jamesi Bondovi, mohou být překvapeni. "Většina lidí zná Bonda z filmů. Já jsem se však při formování jeho postavy vrátil k Flemingovým knihám," tvrdí. Jeho Bond také využívá míň technických hraček než ve filmech, zato se prý ani na chvíli nezastaví.

Podle listu The Times, který zveřejnil před vydáním ukázky z poslední bondovky, se poučil Flemingovým stylem. Kniha je podle deníku hutná, konkrétní a věnuje pozornost detailu a jazyku. Totéž se ovšem psalo o Sebastianu Faulksovi, který se pokusil zastoupit Bondova literárního otce před Deaverem. Recenze však poté konstatovaly, že právě Flemingovy  sevřenosti a smyslu pro detail nedosáhnul.

Přesto se Faulksova bondovka Peklo pro zvané stala v roce 2008 v Británii nejrychleji prodávanou knihou. Carte Blanche jde do britských knihkupectví v prvním nákladu 230 000 výtisků. Ve čtvrtek kromě toho vychází i v Irsku, Austrálii, na Novém Zélandu, v Itálii, Nizozemsku, Rusku a v Jižní Koreji.

V Česku vyjde 6. června pod názvem Nula stupňů volnosti (Carte Blanche znamená v překladu neomezená plná moc) a v polovině června bude k mání v USA a Kanadě.

Deaver je dalším v řadě autorů, kteří po Flemingovi napsali knihy o agentovi 007. Před ním to byli Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner nebo Raymond Benson. Minule byli spolu s Faulksem jako adepti zmiňovány dokonce hvězdy špionážní literatury Frederick Forsyth a John LeCarré.  Nakonec ale dostal šanci autor válečné trilogie The Girl at the Lion d'Or. Její třetí díl Charlotte Gray se dočkal i známé filmové adaptace.

Foto: Reuters

Deaver má na kontě 28 knih, kterých se po světě prodalo na 20 milionů výtisků. Proslul zejména romány s ochrnutým kriminalistou Lincolnem Rhymem. Sběratel kostí byl adaptován s Denzelem Washingtonem a Angelinou Jolie v hlavních rolích.

Carte Blanche vychází současně i v elektronické podobě a jako audio kniha. Bond v novém příběhu jezdí v automobilu Bentley Continental GT podobně jako v několika Flemingových knihách, i když později byl spojován především s další britskou automobilkou Aston Martin.

Bentley totiž spolu s nakladatelstvím Hodder & Stoughton vydává omezenou sérii Carte Blanche. Kniha stojí 1000 liber, je vázaná v kůži, má aluminiový obal ve tvaru vozu Bentley a v něm zatavenou střelu ráže devíti milimetrů. I na křest dorazil Deaver v červeném bentley s nápisem 007, doprovázen kaskadérkou na motorce.

Stejně jako Faulksův román Peklo pro zvané vychází i nová Deaverova kniha u příležitosti bondovského výročí. Spisovateli by v sobotu 28. května bylo 103 let.

Čtěte také:
Tohle peklo si pozvání agenta 007 nezaslouží
Bond přežil bankrot a může řešit krizi středního věku

Jeho neteř, herečka Lucy Flemingová, která zahájila křest knihy, prohlásila, že strýc by byl potěšen tím, že Deaver „nakopnul jeho drahého Bonda do 21. století". Na londýnském nádraží St. Pancras International, kde byla kniha představena, převzal Deaver první výtisk z rukou komanda královského námořnictva, které slanilo ze střechy.

„Posmrtná pokračování" slavných knih a literárních sérií jsou čím dál častější. Nejen ve filmu, ale i na knižním trhu stále víc platí, že jednou z nejjistějších investic jsou zavedené značky. Nových příběhů, za nimiž nejsou původní autoři, se už dočkal Medvídek Pú, Peter Pan, Stopařův průvodce galaxií či Ostrov pokladů.

 

Právě se děje

Další zprávy