Blonďatá bestie vychází na DVD. Chystá se už Hušák

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 6. 2011 8:27
Kabaret Bestie už chystá hru o Hušákovi
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Politická satira inspirovaná skandálem kolem parlamentní strany Věci veřejné se na jaře objevila v rámci scénického čtení pod názvem Blonďatá bestie v pražském klubu Rubín. Nyní vychází tento politický kabaret na DVD.

Premiéra byla 17. dubna v naplno obsazeném pražském A-Studiu Rubín. Představení prý vzniklo "jednu dubnovou neděli za pár hodin" a první uvedení bylo uspořádáno spontánně, narychlo a zdarma. Původně pro pár kamarádů na desátou hodinu večerní, tedy po regulérním divadelním provozu; nakonec však probíhalo za přítomnosti mimořádného množství zástupců médií, ale také dvou poslankyň za Věci veřejné.

Foto: Aktuálně.cz

Záznam scénického čtení Blonďatá bestie vyjde 28. června. Vyrobila ho společnost Nogup agency a bude se prodávat po 149 korunách.

Inscenace byla několikrát reprízována. V ústřední části vychází z doslovného přepisu kavárenského audiozáznamu, na němž poslankyně Kristýna Kočí svérázně komentovala aktuální dění v zákulisí vrcholné české politiky. Její slova zaznamenal její kolega a záznam dal k dispozici časopisu Týden.

Záznam zaujal režiséra Tomáše Svobodu a herce Ondřeje Pavelku, který s nápadem na kabaret přišel. Pavelka si vybral roli Lukáše Vícha a chopil se vidlí, role Kristýny Kočí a kabelky s nápisem fixou Lůj Vytón se chytla herečka Bára Poláková, v roli Markéty Dobešové se představil Lukáš Příkazký.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Divadelníci se rozhodli přepis audiozáznamu zinscenovat doslova. Některé "mimořádně neuvěřitelné pasáže" zhudebnili s pomocí pianisty Mikiho Jelínka. Představení ukončuje píseň Báry Polákové Nevinná, jejíž rýmy ...jsem nevinná, nevinná, byla to věc cílená... se vzápětí staly hitem internetových ukázek z představení.

Podle nahrávky Kočí naznačuje, že na jarní krizi Věcí veřejných a potažmo celé vlády se od loňska podílela ODS. Po Po zveřejnění nahrávky řekla, že v rozhovorech "záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace", které šířili její bývalí kolegové z VV.

Kabaret Bestie, jak si nadále divadelníci seskupení kolem představení říkají, chystá už na 30. června další premiéru. Jejím hrdinou bude tentokrát bývalý šéf Sazky Aleš Hušák.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy