Black Hand znovu zasahuje. I i bez podpory Prahy 6

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 11. 2008 8:30
Zrušené Kulturně-sociální centrum chystá sraz pamětníků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V 90. letech to bylo jedno z míst alternativní kultury v Praze. Kulturně-sociální centrum Black Hand sídlilo v dejvické Kafkově ulici v objektu bývalé školy, první představení tu odehrál slavný soubor Teatr Novogo Fronta.

Nápad založit Kulturně-sociální centrum, jak se prostor oficiálně jmenoval, vznikl podle zakladatele Petra Bergmanna v roce 1990, první aktivity vznikly již v roce 1992.

„Po dlouhou dobu to bylo vedle Roxy a podobných několika málo prostor jedno z mála center alternativní kultury," říká Bergmann.

Scházela se tu pražská alternativní mládež, byly tu zkušebny kapel i zázemí řady neziskových organizací. „V centru byly také divadla, výtvarné ateliéry, fotokomora, bylinková čajovna, mateřské centrum a podobně," vzpomíná aktivista.

V Centru zvaném Black Hand vystupovala řada dnes slavných interpretů. Teatr Novogo Fronta tu měl i první stálou zkušebnu, ateliér zde měl sochař David Černý, dvě velké výstavy tu instaloval tehdy nepříliš známý fotograf Ibra Ibrahimovič.

Věra Bílá
Věra Bílá | Foto: Aktuálně.cz

V Centru proběhly mimo jiné jedny z prvních koncertů tehdy širší veřejnosti zcela neznámé romské zpěvačky Věry Bílé, uskutečnily se tu první české festivaly elektronické hudby, první veřejné graffiti show.

„Byl to organický prostor, kde se věci měnily, vyvíjely spontánně, lidé přicházeli a odcházeli a s nimi i nápady na využití prostor a umělecké realizace," vzpmoíná nostalgicky Bergmann.

Na konci roku 1997, po přibližně pěti letech, Centrum zaniklo, následně na podzim roku 1998 bylo zbouráno. Radnice tehdy tvrdila, že zchátralou budovu musí strhnout, aby pod ní vznikly podzemní garáže a na povrchu park.

„Důvodů bylo víc, ale jako hlavní bych viděl převažující nevoli ze strany vlastníka, tedy Městské části Praha 6, mít v lokalitě centrum alternativní kultury," vzpomíná Bergmann.

Podle Bergmanna byl příčinou zániku i nedostatek vůle samotných uživatelů Centra bojovat, zasadit se o jeho zachování, případně pokračování projektu v jiných prostorách. „Nic srovnatelného, co by rozsahem a filozofií dejvické centrum připomínalo,
od té doby nevzniklo," tvrdí Bergmann.

Letos, symbolicky 10 let od demolice, se jeho pamětníci a fanoušci setkají na vzpomínkové akci: 30. listopadu od 17 hodin v Café Calma v Kafkově ulici, kde Centrum stávalo. Zváni jsou prý všichni, kdo měli Centrum rádi a chodili tam a nebo se na činnosti podíleli.

 

Právě se děje

Další zprávy