Benátský mouřenín zahájí federální shakespearovské léto

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 6. 2008 9:45
Slavnosti letos nabízejí dvě pražské premiéry
Letní shakespearovské slavnosti - Sen noci svatojanské
Letní shakespearovské slavnosti - Sen noci svatojanské | Foto: Agentura Schok

Praha - Obnovená premiéra Othella zahájí ve středu Letní shakespearovské slavnosti. I letos nabídne akce osvědčený mix shakespearovských her, populárních herců z divadelních prken, hvězdiček televizních seriálů i historických kulis.

To je důvod, proč se sem chodí ve velkém (a čím dál větším) za většinou solidním, i když nijak novátorským divadlem. Celkem letos proběhne od 25. června až do 8. září rekordních 158 představení, z toho skoro stovka v Praze.

Jinak se ale slavnosti čím dál víc federalizují: k Praze, Brnu a Bratislavě přibyla letos ještě Ostrava a Košice. Navíc inscenace nevznikají jen v metropoli, dvojjazyčné bývá i obsazení - známá je třeba role chůvy z Romea a Julie v podání Emílie Vášáryové.

Foto: Agentura Schok
Čtěte také:
Recenze: Othello na Hradě nepřeceňuje své síly

V programu je letos desítka inscenací, z toho čtyři premiéry a dva hostující projekty. Pražské premiéry zastoupí Komedie omylů a Sen noci svatojánské. Obě poprvé proběhnou na nádvoří Hudební fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí (8. a 27. července).

Shakespearova raná hra Komedie omylů se na festivalu uvádí vůbec poprvé. V režii Ivana Rajmonta tu budou hrát Martin Pechlát, Filip Rajmont a Jitka Čvančarová - kterou organizátoři nazývají "českou Sophií Loren" a udělali z ní tvář letošních vizuálů.

V obnovené premiéře Othella v režii Petra Kracika ústřední dvojici Othella a Desdemony hrají Martin Zahálka a Zuzana Vejvodová, Jaga v ní nově ztvární Martin Stránský.

Foto: Agentura Schok

Po loňském úspěchu v Bratislavě míří do Česka Sen noci svatojánské. V roli královny víl Titanie se ve velké ženské roli na slavnostech poprvé objeví populární Ivana Jirešová, jejího manžela, krále skřítků Oberona, ztvární Oldřich Vízner, Puka hraje Táňa Pauhofová.

Vrátí se i Jan Tříska v roli otroka Kalibana z Bouře či komedie Jak se vám líbí s Mariánem Labudou nebo Martinem Dejdarem. Brno a Košice má potěšit Kupec benátský s Bolkem Polívkou - z Brna do Prahy přijede na hostování Husa na provázku s představením Smím prosit, Lady? Macbeth.

Foto: Letní shakespearovské slavnosti - Sen noci svatojanské

Ostrava uvítá Komedii omylů či Richarda III. - ten tu bude k vidění v nastudování krakovského divadla s Jerzy Stuhrem v hlavní roli. Bratislava zase nabídne Antonia a Kleopatru v nastudování Michala Vajdičky; drama bude v Praze uvedeno příští rok.

Vstupenky oproti loňsku zdražily, produkce festivalu to vysvětluje vyšším diváckým komfortem. "Sedadla na obou pražských scénách jsou poprvé číslována a jejich počet v hledištích se výrazně snižuje," vysvětluje mluvčí Magdalena Bičíková.

Na Pražském hradě bude míst méně zhruba o stovku; na první třetinu hlásí pořadatelé prodaných osmdesát procent vstupenek.

Festival bude popáté spojen s výstavou Maximální fotografie ze sbírek skupiny PPF. letos to bude výběr z díla Václava Chocholy, klasika české portrétní a výtvarné fotografie. Pod názvem Noční chodec bude od 2. července k vidění v jižních zahradách Pražského hradu.

Kompletní program Letních shakespearovských slavností 2008 najdete na
www.shakespeare.cz

 

Právě se děje

Další zprávy