Český pavilon na Benátském bienále poškodila bouře, po měsíci a půl bude otevřen

ČTK ČTK
13. 8. 2019 19:49
Společný český a slovenský pavilon v Benátkách, který minulý měsíc poškodila silná bouře a od té doby je uzavřený, se veřejnosti znovu otevře ještě během prázdnin.
Československý pavilon od architekta Otakara Novotného byl zprovozněn roku 1926.
Československý pavilon od architekta Otakara Novotného byl zprovozněn roku 1926. | Foto: Roman Franc, Národní galerie

Bouře poškodila střechu budovy, výše škod není známa. Od května do listopadu se v pavilonu koná výstava děl Stanislava Kolíbala, který Českou republiku reprezentuje na letošním Benátském bienále. To je jednou z nejprestižnějších akcí ve světě výtvarného umění.

Bouře se přes Benátky přehnala v noci z 8. na 9. července. "Na místě je po celou dobu přítomen manažer pavilonu, který ve spolupráci se správcem a vedením Národní galerie Praha řeší veškeré potřebné kroky k řešení havárie a znovuotevření pavilonu. Ty podléhají bezpečnostním normám ze strany správy bienále, a tedy i jejich schválení," uvádí mluvčí Národní galerie Praha Karolína Pláničková.

Dosud byly odstraňovány popadané stromy, likvidovala se rozbitá skla světlíku i stínící plachta a zajišťovala se bezpečnost v okolí pavilonu. "Primárně se musela proti poškození zabezpečit umělecká díla," poznamenala mluvčí.

Národní galerie Praha nyní zajišťuje dočasné zastřešení pavilonu a statické expertizy potřebné k rekonstrukci skleněné střechy světlíku a nosných konstrukcí. Galerie je kvůli tomu v kontaktu s českým ministerstvem kultury, správou bienále, městem Benátky a pojišťovnou.

Československý pavilon patří k nejstarším v benátských zahradách, roku 1925 ho postavil Otakar Novotný. Od rozdělení Československa se Česko v přípravě expozice v pavilonu střídá se Slovenskem, letošní výstava na bienále je po čtyřech letech opět v gesci Národní galerie Praha.

Benátské bienále přiláká vždy přes půl milionu mezinárodních návštěvníků. Poprvé se konalo roku 1895.

Do pavilonu se dlouho neinvestovalo a jeho stav není ideální. Chybí například klimatizace, takže v létě je uvnitř horko, jak letos v únoru popsalo Aktuálně.cz.

Dnes již bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt žádal na rekonstrukci a opravu pavilonu 10 milionů korun. Zatím je jen hotová architektonická studie. "Podle našich informací je pavilon v Benátkách provozuschopný," reagovalo tehdy ministerstvo kultury na dotaz Aktuálně.cz položený pět měsíců předtím, než byl pavilon poškozen.

Dnes Národní galerie společně se Slovenskou národní galerií posuzuje architektonickou studii na opravu pavilonu. "Rozpočet i veškeré plány podléhají schválení slovenskou stranou. Paralelně proběhla jednání na úrovni ministerstev obou států," upřesňuje mluvčí české Národní galerie.

Podle ní si obě instituce uvědomují, že jde o důležitou státní prezentaci a kulturní kapitál, jemuž je třeba věnovat pozornost.

Investiční náklady Národní galerie Praha a Slovenská národní galerie dělí v poměru dvě ku jedné, provozní náklady pak polovinou. Roční náklady na běžný provoz pavilonu představují pro českou Národní galerii téměř milion korun. Peníze putují třeba na ostrahu.

Galerie, která v posledních letech dostává na provoz ze státního rozpočtu přes čtvrt miliardy korun ročně, pečuje kromě benátského pavilonu také o své sbírky a šest paláců v centru Prahy. Zaměstnává zhruba 250 lidí.

Na neutěšený stav benátského pavilonu minulý týden upozornil také Deník N. Kromě chybějící klimatizace podle jeho informací dostatečně neizoluje střecha, v pavilonu jsou zastaralé elektrické rozvody a nevyhovující zázemí.

 

Právě se děje

Další zprávy