Bělohlávek má Oscara vážné hudby s orchestrem BBC

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 8. 2013 17:34
Gramophone Awards získal Jiří Bělohlávek už podruhé, letos za Sukovy hudební básně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nahrávka Sukovy hudební básně pro velký orchestr Pohádka léta (A Summer´s Tale) v podání londýnského Symfonického orchestru BBC pod taktovkou Jiřího Bělohlávka získala prestižní cenu Gramophone Awards.

Album, které vyšlo ve vydavatelství Chandos, uspělo v kategorii orchestrálních nahrávek. Slavnostní vyhlášení všech kategorií Gramophone Awards se uskuteční 17. září v Londýně.

Ocenění udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone, jenž vychází od roku 1923.

Jiří Bělohlávek
Jiří Bělohlávek | Foto: Česká filharmonie

Bělohlávek se Symfonickým orchestrem BBC v soutěži uspěli i loni s albem z vydavatelství Onyx obsahujícím šest symfonií Bohuslava Martinů.

Sedmašedesátiletý Bělohlávek začal s londýnskými symfoniky z BBC spolupracovat od roku 1995, kdy byl jmenován hostujícím dirigentem.

Jejich dlouholetá práce vyvrcholila v roce 2006, kdy se stal šéfdirigentem. Sklidil s ním mnoho úspěchů na britské i zahraniční hudební scéně. Tuto funkci zastával až do roku 2012, kdy přijal nabídku na post šéfdirigenta České filharmonie.

U předního českého orchestru působí od loňského září, vrátil se k němu po dvaceti letech. Loni v květnu obdržel čestný titul komandér Řádu britského impéria, který mu udělila královna Alžběta II. za propagaci české i britské hudby v celém světě. Od nadcházející sezony bude čtyři roky působit i jako stálý hostující dirigent Rotterdamské filharmonie.

Bělohlávek proslul interpretacemi klasických a romantických děl, zvláště pak děl českých skladatelů - Dvořáka, Janáčka a především Bohuslava Martinů. Kritici ho řadí mezi nejlepší interprety hudby Martinů vůbec.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy