BBC natočila snímek o boji Monty Pythonů s církví

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 8. 2011 13:11
Film popisuje spory o slavný Život Briana
Foto: Bontonfilm

Londýn - Televize BBC natočila snímek o jedné z nejznámějších britských komedií Život Briana. Komedie skupiny Monty Python z roku 1979 o Brianu Cohenovi, který byl omylem považován za mesiáše, se stala jedním z nejúspěšnějších britských filmů roku té doby, ale vyvolala také řadu kontroverzí a zákazů.

Film Holy Flying Circus, který bude BBC vysílat na podzim, režíroval Owen Harris a napsal jej Tony Roche. Harris režíroval například seriál Misfits, zatímco Roche napsal úspěšný komediální seriál z politického prostředí The Thick of It.

Foto: Bontonfilm

Harris tvrdí, že Holy Flying Circus by měl být sám o sobě komedií. Používá animace, stejně jako Terry Gilliam ve filmech Monty Pythonů. Klíčová scéna - televizní debata o Životě Briana - je však dokumentárním záznamem skutečnosti.

Život Briana byl kasovním úspěchem. Byl čtvrtým finančně nejúspěšnějším britským filmem roku 1979, kdy byl také nejnavštěvovanějším britským filmem v USA. Málem však nebyl natočen, protože společnost EMI Films se na poslední chvíli lekla námětu. Život Briana finančně zachránil bývalý člen Beatles George Harrison, který vstoupil do filmu jako producent a měl v něm epizodní roli.

Současně se však stal terčem kritiků, kteří byli pobouřeni údajnými urážkami křesťanství. Film byl několik let zakázán v Irsku a v řadě měst v Británii. Poslední z těchto zákazů ve městě Torbay byl zrušen až před třemi lety.

Krátce po premiéře v listopadu 1979 se John Cleese a Michael Palin z Monty Pythonů objevili v televizní debatě se známým novinářem a satirikem Malcolmem Muggeridgem a biskupem ze Southwarku Mervynem Stockwoodem, kteří film ostře napadli a označili ho za útok na křesťanství. Muggeridge prohlásil, že to je "odporný" film desátého řádu", zatímco biskup naznačil, že členové Monty Pythonů jsou "mentálně nedostateční".

Tato debata je i jakýmsi vyvrcholením nového filmu. "Dá se říci, že Holy Flying Circus je komediální obdobou snímku Duel Frost/Nixon - který byl jen víc dokumentární, zatímco my jsme hraví. Ale debata sama je zaznamenaná slovo od slova podle skutečnosti," řekl režisér Harris. "Nevím, jestli si to diváci uvědomí, protože některé výroky jsou dost mimořádné."

Foto: Bontonfilm

Foto: Bontonfilm

Během debaty se také ukázalo, že oba kritici neviděli začátek filmu a domnívali se, že je skutečně o Ježíšovi. Z úvodu je patrné, že Brian Cohen se narodil několik dveří vedle Ježíše a bibličtí tři králové se k němu dostali omylem. "Dali si dobrý oběd, a pak přišli na projekci pozdě," poznamenal později uštěpačně Terry Jones, který Život Briana režíroval.

Holy Flying Circus je prvním pokusem o dramatizaci kariéry šestice Monty Pythonů, která přinesla revoluci do britského humoru. Cleese hraje Darren Boyd, Palina ztvárnil Charles Edwards, zatímco Steve Punt hraje Erika Idlea, Rufus Jones pak Jonese. Phil Nichol vystupuje jako Gilliam a Tom Fisher jako Graham Chapman, jenž na konci osmdesátých let podlehl vzácné formě rakoviny.

"Nevím, co si originály budou o výsledku myslet, protože uvidí film poprvé, až když půjde v září na obrazovky," řekl dodává Harris.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy