Batmánie útočí. Temný rytíř se vrací a má i syna

Richard Klíčník
26. 7. 2012 7:25
Fanoušci si užijí dva nově vydané komiksové booky
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Možná se vám zdá, že je všude přebatmanováno. Ve čtvrtek vtrhl i do našich kin třetí Nolanův film, který si drží závratně vysoké skóre na Rotten Tomatoes i IMDB, a teprve uvidíte, co to znamená batmánie.

Svět zažívá netopýří mánii v poměrně pravidelných odstupech už od roku 1989, kdy s prvním „pořádným" Batmanem přišel milovník podivna Tim Burton, který navázal na tehdy zcela revoluční pojetí Netopýřího muže jako postavy plné skrytých stínů a velmi věrně se držel „komiksovosti" postav. Ale jak je to s Batmanem v Česku?

Čtěte také
Recenze: Temný rytíř povstal a prohrál. Ale hrdě
Temný rytíř musí uspět. Nolan využívá své dobré pověsti

S určitostí můžeme říci, že onu první vlnu batmánie z roku 1989 jsme minuli. Batman sice šel v našich kinech v roce 1990, ale film s divným chlápkem převlékajícím se za netopýra byl na české publikum… příliš divný. Přesto zafungoval. Stovky, ba tisíce kluků objevily Temného rytíře (seriál, který se dal při hranicích s Rakouskem chytit na ORF byl jen slabý odvar), sémě komiksové gramotnosti bylo zaseto.

Návrat temného rytíře vyšel i česky.
Návrat temného rytíře vyšel i česky. | Foto: Crew

Kdy se zrodil Temný rytíř?

Následující filmy zasahovaly Česko se stále větší razancí. Tento článek se ale spíše než filmům bude věnovat původnímu médiu, z něhož temný rytíř povstal. Komiksu.

Pro začátek musíme zmínit několik dat. Tím prvním je rok 1939. Tehdy Bob Kane stvořil jednu z nejlépe vymyšlených komiksových postav všech dob. Jak říká Michael Chabon ve svém románu o komiksech Úžasná dobrodružství Kavaliera a Cleye (česky Odeon 2004), není důležité, co všechno superhrdina umí. Důležitý je motiv. A pomsta rodičů byla, je a bude dostatečně silný motiv, aby táhnul.

Kupodivu další pro nás podstatné datum je až rok 1986, kdy v DC Comics vychází Batman: The Dark Knight kreslíře a scenáristy Franka Millera (Sin City). Pod názvem Návrat temného rytíře se komiks stal jedním z nejslavnějších (ne-li nejslavnějším) batmanovských příběhů všech dob.

Návrat temného rytíře vyšel i česky.
Návrat temného rytíře vyšel i česky. | Foto: Crew

Právě z něj vycházel Tim Burton, byl to Miller, kdo položil základ ke změně vnímání netopýřího muže. Z bijce záporáků se z něj stává komplikovaná postava s ještě komplikovanějšími motivy.

Návrat temného rytíře přišel s Batmanem, jak ho známe dnes, i když těžiště příběhu leží v budoucnosti, kdy je už Bruce Wayne válečný veterán, kterému dochází dech. Jenže ve městě se objevuje nová hrozba, a Batman musí být ještě tvrdší, než byl kdy dřív, i když oficiálně jsou všichni superhrdinové ve výslužbě. Waynovi je 55 let a tuší, že zastavení samozvaného padoucha ho může stát všechno. Právě tento komiks vychází den před filmovou premiérou v druhém českém vydání a důstojné podobě v pevných deskách.

Návrat temného rytíře rozhodně nekončí pozitivně (na rozdíl od nejnovějšího filmu), a právě temný závěr ze světa budoucnosti, kde není vidět žádné jasné východisko z bezútěšné situace (v komiksu i nadále zuří studená válka), byl svým způsobem revoluční. Klasiku žánru dozajista ocení jak fajnšmekři, tak nová generace komiksofilů.

Foto: BB Art

Batman má syna?

Návrat temného rytíře ale není jediným komiksem, který k premiéře vychází. Další novinka (a to na české poměry doslovná, protože originál vyšel v roce 2006) představuje kapitolu batmanovské historie z pera okultisty Granta Morrisona, s prostým názvem Batman a syn. I Morrison se snažil přijít s příběhem, který by se zapsal do dějin. Také díky bohaté výpravě v podobě kresby Andyho Kuberta se mu to v zásadě povedlo.

Batman se v rychlém sledu musí utkat nejen s Jokerem, který zde protentokrát hraje pouze druhé housle, ale zejména s Talií al Ghul a její armádou Man-Batů (lidé zmutovaní do podoby obřích netopýrů po požití séra profesora Kirka Landstroma). Talia je dcera Ra's Al Ghula, kterého znají čeští diváci z filmu Batman začíná. V bizarní situaci představí Waynovi jeho údajného syna s příznačným jménem Damian.

Eugenicky dokonalý jedinec, potomek dcery pána zločinu a nejlepšího detektiva světa má převzít vládu nad světem.

Foto: BB Art

Je krutý, nelítostný a vzteklý. A Batman si jej má odvést s sebou domů a dělat mu milujícího tatínka. Situace je to svým způsobem zábavná, Morrisonovi se daří udržet atmosféru, ale po stěží pochopitelném střihu nastává okamžik, kdy je obtížné zorientovat se, kterým směrem a hlavně jak daleko do budoucnosti se celý příběh posunul. Ke slovu se dostane dokonce i sám Satan a to je, přiznejme si, moc i na Batmana.

I tak se jedná o další velkovýpravný komiksový book v české mutaci, jenž si fanoušci Batmana, kteří v posledních letech uvykli nepravidelnému, ale o to kvalitnějšímu přísunu batmanovských komiksů, nemohou nechat ujít. Zejména cestou z nebo do kina.

Jesse Delperdang, Andy Kubert, Grant Morrison: Batman a syn (Batman and Son). BB/art, 2012
Frank Miller: Návrat Temného rytíře. Crew, 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy