Básník Blatný je hrdinou kabaretu

15. 3. 2007 9:00
Praha - Kabaretnímu veselí při "výpravě do temných stránek lidské duše" neujde český básník Ivan Blatný.

Kabaret Ivan Blatný, který prostřednictvím hudebního divadla připomene dílo nedoceněného tvůrce, má dnes večer premiéru v Divadle Komedie. Miloš Orson Štědroň, autor hudby a libreta dokončeného loni na podzim tvrdí, že už při psaní Kabaretu myslel na scénu v centru Prahy. "Pro své vnímání kabaretu s živými hudebníky na scéně vnímám tento prostor po všech stránkách vyhovující a inspirativní," říká třiatřicetiletý skladatel a pedagog.

Ivan Blatný, autor z okruhu Skupiny 42, byl českému čtenáři dlouho zamlčovaný, o což se jako "nepřítel lidu" postaral sám: Blatný pochopil, jakou dobu s sebou přináší Gottwaldův návrat z Hradu, a když v roce 1948 mohl vyjet jako delgát Syndikátu českých spisovatelů do Velké Británie, zůstal tam. Domů poslal poštou členskou legitimaci KSČ a ve vysílání BBC a Svobodné Evropy si pravidelně neodpustil spílání bolševikům.

Foto: Aktuálně.cz

Ti ho zatím vyřadili z knihoven i knihkupectví a nikdo se už o autorovi sbírek Paní Jitřenka, Stará bydliště nebo Pomocná škola Bixley neměl z oficiálních míst dozvědět. Škvorečtí v Torontu ale jeho básně vydávali dál a československá nakladatelství se k Blatnému vrátila hned po revoluci.

Básník utekl režimu, ale osudu ne. Už v roce 1954 byl po několika předchozích pobytech definitivně umístěn do blázince a v roce 1990 v anglickém Colchesteru zemřel.

Režisérem Kabaretu Ivan Blatný je Jan Nebeský, v hlavní roli se představí Karel Dobrý, který se po účinkování v inscenacích Kanibalové nebo Solingen vrací do Divadla Komedie.

 

Právě se děje

Další zprávy