Legendární Banksy věnoval malbu školákům v Bristolu. Vedení školy o jejím prodeji neuvažuje

pej
7. 6. 2016 19:00
Nejnovější dílo britského streetartisty vzniklo na zdi v bristolské škole. Legendární umělec, který v Bristolu začal, napsal tamním školákům dopis. "Pamatujte si, že získat odpouštění je mnohem snazší než získat povolení," poděkoval za to, že po něm pojmenovali jednu ze čtyř budov školního areálu.
Banksyho malba v bristolské škole
Banksyho malba v bristolské škole | Foto: Reuters

Základní škola v Bristolu získala vzácný dar. Na zdi jedné z budov školního areálu totiž zanechal malbu, holčičku běžící za hořící pneumatikou, známý streetartista Banksy.

A kromě obrazu byl na místě nalezen i dopis adresovaný školákům. Banksy v něm dětem poděkoval za to, že po něm pojmenovaly jednu ze čtyř budov školního areálu. "Pamatujte si, že získat odpouštění je mnohem snazší než získat povolení," napsal na závěr.

Vedení školy malbu hodlá ponechat na svém místě. Považuje ji za inspirativní dárek určeným žákům, a nehodlá ji proto zpeněžit. Řada Banksyho streetartových kousků byla v minulosti ze zdi pomocí náročné techniky sloupnuta, aby skončila v aukčních síních. 

Díla umělce, který si dosud přísně střeží svoji pravou identitu a který nastartoval kariéru právě v Bristolu, v současnosti vynášejí miliony korun. Nástěnná malba dvou líbajících se medvídků z Brightonu se v Miami prodala za 500 tisíc amerických dolarů (v přepočtu za zhruba 12 milionů korun). 

Některé z jeho dochovaných maleb na domech v Bristolu zvyšují podle odborníků i cenu konkrétní nemovitosti. Do rozpočtu Weston-super-Mare podstatně přispěl i jeho projekt zábavního parku Dismaland. Instalace pod širým nebem v přímořském anglickém městečku Weston-super-Mare uvítala během pěti týdnů na 150 tisíc návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy