Banksy tvoří v New Yorku každý den nové graffiti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 10. 2013 14:18
Banksy zahájil novou "výstavu" svých graffiti v New Yorku
Foto: banksy.co.uk

New York - Známý autor graffiti Banksy začal tento týden měsíční "výstavu" v New Yorku, kde chce každý den na zdech místních domů představit jedno své dílo.

První graffiti, které se objevilo v úterý 1. října na Manhattanu, ale bezprostředně někdo přemaloval.

Banksy na své webové stránce oznámil, že jeho akce se jmenuje Better Out Than In (Lepší venku než uvnitř) a že potrvá do konce října. Autor, který tvoří v anonymitě, také umožnil svým obdivovatelům přístup k audiokomentáři k výstavě a vstoupil také na Twitter (@banksyny).

První graffiti, které Banksy jako většinu svých obrazů nastříkal na zeď přes šablonu, zachycovalo dva chlapce - jeden stojí na ramenou druhého a natahuje se pro sprej pod nápisem Graffiti je zločin. V audiokomentáři Banksy poznamenal, že "děti v tomto případě reprezentují mládí a nápis reprezentuje - no, nápisy".

Foto: banksy.co.uk

Během několika hodin však graffiti někdo přemaloval. Zatím není jasné, jestli to byl konkurent Banksyho nebo newyorské úřady.

Zatímco první graffiti bylo na Allen Street v dolní části manhattanské East Side, ve středu umístil Banksy další na garáž ve West Side. Písmem typickým pro streetartové umělce na garáž nasprejoval nápis This is my New York accent (Toto je můj newyorský přízvuk) a pod tím napsal úhlednými písmeny I normally write like this (Normálně píšu takto).

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Jeho díla, často odstraněná ze zdí, se prodávají v aukcích za statisíce dolarů.

S maskou a s pozměněným hlasem se objevil v dokumentu Banksy: Exit Through the Gift Shop, který byl v roce 2010 nominován na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy