Banksy posprejoval Paříž graffiti na podporu uprchlíků, ti teď pod nimi přespávají

Banksyho graffiti vychází ze slavného obrazu klasika francouzského klasicismu, malíře Jacquese-Louise Davida.
Foto: Reuters
Kultura AFP, AP, Kultura
26. 6. 2018 7:15
Ve francouzském hlavním městě se objevilo již sedm graffiti umělce Banksyho. Vyjadřují podporu uprchlíkům, parafrázují slavný obraz Napoleona na koni či připomínají ducha studentských revolucí z roku 1968.

Tajuplný britský autor graffiti Banksy v nedávné době zřejmě několikrát sprejoval na zdi v Paříži. Podle agentury AFP ve francouzské metropoli vytvořil sedm děl, která mimo jiné kritizují tamní vládu za přísný postoj k uprchlíkům.

Banksy, který v Paříži předtím nikdy netvořil, svá díla podobně jako v posledních letech nepodepsal, ani se k jejich autorství veřejně nepřihlásil. Dle expertů jsou ale zřejmě pravá.

Francouzská vláda za poslední tři roky zbořila minimálně čtyřicet dočasných kempů, kde přebývali uprchlíci, a prezident Emmanuel Macron bojuje proti tomu, aby hlavní město Francie přitahovalo další migranty.

Zřejmě proto v jednom z Banksyho nových děl mladá černoška sprejuje květnatou růžovou texturu přes hákový kříž na zdi. Vedle má spacák a plyšového medvídka, aby si pobyt na ulici alespoň trochu "zpříjemnila".

Toto graffiti Banksy umístil na zeď na severu Paříže nedaleko stanice metra Porte de la Chapelle. Nachází se vedle někdejšího oficiálního uprchlického přístřešku, jejž vláda - navzdory protestům pařížské socialistické starostky Anne Hidalgové - uzavřela letos v březnu.

Od té doby zdejších zhruba 2000 zdejších uprchlíků včetně dětí a mladistvých přespává podél řeky nebo pod pařížskými mosty. Ještě v noci na pondělí migranti nocovali také přímo u Banksyho díla, tvrdí agentura AFP, která s těmito Eritrejci jménem Ibrahim a Goitom mluvila.

Ani jeden prý už dlouho nestrávili noc v posteli a ani jeden nevěděli, kdo Banksy je. Když jim reportér AFP sdělil, že Banksyho díla se na aukcích prodávají za více než milion dolarů, Ibrahim prohlásil, že je bude chránit.

"Můžete říct panu Banksymu, že se o ně postaráme. Dohlédneme na to, aby se jich nikdo nedotkl," sdělil muž. "Snaží se pomoct uprchlíkům. To tady mnoho lidí nedělá."

Nehledě na to ale bylo graffiti ještě tentýž večer poškozeno. Proto Pařížané začali před další Banksyho díla rychle umisťovat plexiskla, aby se nestala terčem vandalů.

Banksyho graffiti v Paříži se věnují všechna velká francouzská média. | Video: France 24

Banksy uprchlíky podporuje dlouhodobě, stejně jako se již delší dobu vyjadřuje k politice. Ve svých předešlých dílech kritizoval brexit či situaci Palestinců.

V roce 2015 například nasprejoval graffiti v severofrancouzském městě Calais na kraji takzvané Džungle, kempu postaveného migranty, kteří se snažili dostat do Británie. Také toto uprchlické centrum už úřady nechaly zbořit.

Banksy situaci vypointoval dílem nazvaným Syn syrského uprchlíka, jímž připomněl syrský původ dnes již nežijícího spoluzakladatele Applu Stevea Jobse. Na obrázku si Jobs nesl starší, nepřenosný počítač Macintosh a přes rameno ruksak patrně s věcmi na přespání.

Jiné dílo v Calais, parafrázující slavný obraz Théodora Géricaulta jménem Vor Medúzy, umístil Banksy na zeď domu nedaleko místního přístavu - ukazovalo migranty na zbytku potopené lodi, zřejmě směřující přes Lamanšský průliv, který odděluje Británii a severní Francii.

Kunsthistorik Paul Ardenne tvrdí, že Banksyho nynější pařížská díla vypadají opravdově. "Barva, linka, téma a to, jak obrazy vytvořil na základě fotografií, vše zapadá do Banksyho stylu. Pokud to nejsou jeho díla, jsou to velmi dobré kopie," tvrdí Ardenne.

Další Banksyho nové graffiti se dotýká ve Francii citlivého tématu - zákazu nosit na veřejnosti nikáb, tedy závoj zakrývajícího celý obličej vyjma očí.

Na Banksyho obrazu se někdejší francouzský vojevůdce Napoleonu na koni chystá dobýt Itálii v roce 1800, ovšem tělo i obličej má zakryté rudým pláštěm.

Toto graffiti, umístěné v etnicky pestré čtvrti na severu Paříže, vychází ze slavné malby klasika francouzského klasicismu Jacquese-Louise Davida. Někteří Banksyho dílo považují za metaforu země, které silný vůdce buď chybí, nebo je zaslepen.

Třetí nové dílo se nachází nedaleko univerzity Sorbonny, kterou před padesáti lety otřásly studentské demonstrace. Pod nápisem na zdi připomínajícím květen 1968 sedí krysa, kterou Banksy často užívá jako metaforu pro běžného člověka, a na hlavě má mašli jako Disneyho postavička Myška Minnie.

Jedná se o odkaz na nedaleký pařížský Disneyland, který je jedním z největších zaměstnavatelů francouzské metropole.

Číslo 8 v letopočtu 1968 ovšem Banksy nasprejoval kryse naležato nad hlavu, možná aby naznačil, že z Paříže se ztrácí její někdejší revoluční duch.

Na čtvrtém graffiti, umístěném v Latinské čtvrti v Paříži, muž v obleku nabízí psovi kost poté, co mu právě uřezal nohu.

Banksy v Paříži nasprejoval ještě další dvě krysy - jednu na zadní stranu dopravní značky, kterou se zvíře snaží vyhodit do vzduchu, druhou letící na zátce vystřelené z lahve šampaňského.

#urbanart #streetart #graffiti #paris18 #banksy #champagne

A post shared by Anne Le Creurer (@annelecreurer) on

Poslední, v pořadí už sedmé Banksyho graffiti v Paříži bylo nalezeno na zadním vchodu hudebního sálu Bataclan, kde teroristé před třemi roky během koncertu skupiny Eagles of Death Metal postříleli 89 lidí a další zranili.

Obraz znázorňuje truchlící ženu se závojem přes obličej a objevil se právě na těch únikových dveřích, jimiž ze sálu prchali vyděšení návštěvníci.

O existenci tohoto sedmého graffiti začala francouzská média informovat až v pondělí pozdě večer.

Další dílo připomínající Banksyho rukopis se nedávno objevilo v maďarské Budapešti a ukazovalo tamního premiéra Viktora Orbána jedoucího na Lokomotivě Tomáš ze starého britského animovaného seriálu pro děti. Toto už od pohledu ne zcela dokonalé graffiti, nezykle opatřené Banksyho podpisem, se však později ukázalo jako podvrh.

Předloni a znovu vloni zintenzivnily spekulace, že Banksym je ve skutečnosti dvaapadesátiletý muzikant a výtvarník Robert Del Naja, frontman anglické skupiny Massive Attack. Ta uplynulý pátek koncertovala nikoliv v Paříži, nýbrž na pražském hudebním festivalu Metronome.

O Banksyho pařížských graffiti jako první informoval Nicolas Laugero Lasserre, redaktor francouzského webu Artistikrezo - prý přes své kontakty v branži už před několika týdny zaslechl, že Banksy se chystá do francouzské metropole.

První graffiti bylo objeveno 20. června na Světový den uprchlíků, Massive Attack v Praze vystoupili dva dny poté.

 

Právě se děje

Další zprávy