Banksyho malba šimpanzů v Dolní sněmovně může díky brexitu zlomit rekord

Kultura Guardian, Kultura
15. 9. 2019 18:37
Satirická malba nazvaná Devolved Parliament (Parlament zbavený moci), na které v anglické Dolní sněmovně místo zákonodárců zasedají šimpanzi, se deset let po svém vzniku může stát nejdražším dílem streetartového umělce Banksyho.
Banksyho malba Devolved Parliament (Parlament zbavený moci) z roku 2009.
Banksyho malba Devolved Parliament (Parlament zbavený moci) z roku 2009. | Foto: Sotheby's

3. října ji bude dražit aukční dům Sotheby's, jehož londýnská pobočka se nachází necelé dva kilometry od Dolní sněmovny.

"Nehledě na to, komu straníte v debatě o brexitu, je toto dílo bezesporu aktuálnější než dřív," míní Alex Branczik, šéf evropského oddělení Sotheby's pro současné umění. "Zachycuje bezprecedentní míru politického chaosu a potvrzuje, že Banksy je předním satirikem současnosti," dodává.

Banksyho dosud rekordní malba Keep it Spotless z roku 2007.
Banksyho dosud rekordní malba Keep it Spotless z roku 2007. | Foto: Sotheby's

Podle britského deníku Guardian by Banksyho vůbec největší plátno, které měří téměř čtyři metry, mohlo být vydraženo až za 2 miliony liber, v přepočtu 58,3 milionu korun. Autorův dosavadní aukční rekord činí 1,9 milionu liber. Za tuto cenu nového majitele našlo jeho dílo Keep it Spotless, původně tečkovaná malba současného britského výtvarníka Damiena Hirsta, na kterou Banksy přisprejoval uklízečku.

Říjnová aukce se uskuteční ve stejné londýnské pobočce Sotheby's, kde se Banksy vloni postaral o rozruch, když do svého díla Dívka s balonem zabudoval skartovací mechanismus. Poté, co byl vydražen v přepočtu za 30 milionů korun, obraz nečekaně spustil alarm, sám od sebe sjel pod rám a prošel skartovačkou, která znehodnotila jeho spodní část.

Nyní nabízené dílo Devolved Parliament vzniklo roku 2009 pro výstavu, kterou anonymní Banksy uspořádal ve svém zřejmě domovském Bristolu. Navštívilo ji přes 300 tisíc lidí.

Majitel obrazu, který také zůstává v anonymitě, letos dílo zapůjčil Bristolskému muzeu u příležitosti 10. výročí výstavy. Symbolicky se tak stalo 29. března, v den, kdy Velká Británie měla původně opustit Evropskou unii. To se nakonec nestalo, britský parlament nestihl včas schválit dohodu s Evropskou unií, což termín prodloužilo do 10. dubna. Později byl na zasedání Evropské unie v Bruselu dohodnut odklad brexitu do 31. října.

"Tohle jsem udělal před deseti lety. Bristolské muzeum to teď znova vystavilo u příležitosti brexitu. Jen se smějte, ale jednou to tady nebude řídit nikdo," napsal v březnu Banksy na Instagramu.

Banksy se k brexitu nedávno vyjádřil nástěnnou malbou na budově v anglickém přístavním městě Dover. Znázorňovala dělníka, který z vlajky Evropské unie odstraňuje jednu hvězdu.

Banksyho dílo na budově v Doveru.
Banksyho dílo na budově v Doveru. | Foto: ČTK/PA
 

Právě se děje

Další zprávy