Banksy namaloval královnu jako Ziggyho Stardusta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 6. 2012 15:51
Nové Banksyho graffiti se objevilo v Bristolu
Foto: Telegraph.co.uk

Londýn - K oslavám královniných narozenin se připojil už druhým graffiti známý streetartový umělec Banksy. V Bristolu vyvedl na zeď poblíž centra obraz královny Alžběty s červenomodrým bleskem přes obličej, poznávacím znamením Ziggyho Stardusta, pódiového převtělení Davida Bowieho.

Banksy je kultovní postavou britského i světového street artu s nezaměnitelným stylem a humorem. Jeho skutečná identita je neznámá, má se ale za to, že pochází právě z Bristolu.

Grafitti je vyvedeno převážně černobíle, jak je pro Banksyho typické. Alžbětě s korunou a zavřenýma očima ale na obličeji září jasně červenomodrý blesk, který upomíná na vizáž zpěváka Davida Bowieho. Ten v 70. letech vystupoval jako fiktivní postava Ziggy Stardust a s barevným ornamentem se nechal vyfotit na přebalu svého alba Aladdin Sane.

Foto: Luke Giles, The Telegraph

Kolem poloviny května se jiné Banksymu připisované graffiti objevilo přímo v Londýně. Streetartista na něm zobrazil asijské dítě s šicím strojem a obraz byl umístěný na stěně obchodu Poundland tak, aby mu zpod jehly vylézal ozdobný pás britských vlajek.

Vykladači Banksyho díla v tomto případě připouštejí, že jde i o reakci na olympijské hry v Londýně. Společně s královninými narozeninami je také olympiáda do jisté míry chápána i jako propagace Velké Británie, k níž bude třeba vyrobit velké množství státních vlajek a dalších reklamních předmětů.

Většina z nich bude dle nejpravděpodobnější interpretace Banksyho díla vyrobena v některé z rozvojových zemí, čímž se Británie má nepřímo podílet na nelidských podmínkách zaměstnanců v nespecifikovaných asijských státech.

 

Právě se děje

Další zprávy