Banka ruší účet Aj Wej-wejovi, podle umělce je to kvůli vztahům s Čínou

Reuters Kultura Reuters, Kultura
8. 9. 2021 13:57
Banka Credit Suisse oznámila čínskému disidentovi a umělci Aj Wej-wejovi, že jeho nadaci založené na podporu umění a lidských práv zruší účet ve Švýcarsku. Rozhodla se tak s odkazem na Ajův „záznam v trestním rejstříku“, a to přesto, že aktivista nikdy nebyl odsouzen.
Aj Wej-wej roku 2016 přijel na oslavy 220 let existence Národní galerie v Praze, kde také vystavoval.
Aj Wej-wej roku 2016 přijel na oslavy 220 let existence Národní galerie v Praze, kde také vystavoval. | Foto: Lukáš Bíba

Jeden z nejznámějších čínských výtvarníků, který se profiluje jako sochař, dokumentarista či fotograf a dnes žije v Portugalsku, to uvedl v článku na portálu Artnet.com. Popisuje, jak mu švýcarská banka oznámila zavření účtu už na jaře.

„Napsali, že se tak rozhodli kvůli novému opatření, kdy ruší účty všem lidem se zločineckou minulostí. Mysleli si, nebo to alespoň předstírali, že jsem byl za něco v Číně odsouzen,“ píše umělec. Banka se k věci odmítla vyjádřit.

Letos čtyřiašedesátiletý Aj Wej-wej ještě v roce 2008 navrhl pekingský stadion postavený u příležitosti tehdejších olympijských her. Poté se ale ocitl v nepřízni komunistického režimu, který jej v roce 2011 na 81 dnů zatknul a protiprávně ho zadržoval na neznámém místě. Formálně si však Aj nikdy nevyslechl obvinění ani nebyl odsouzen. Roku 2015, kdy po letech dostal zpět svůj pas, emigroval do Evropy.

Podle článku banka 24. června zavolala umělci, aby mu zrušení účtu potvrdila. Zástupce Credit Suisse prý při té příležitosti rovněž citoval z rozhovoru se švýcarským deníkem, ve kterém čínský disident kritizoval Švýcary za to, že si odhlasovali přísnější protiimigrační opatření.

Credit Suisse se ani k těmto nařčením nechce vyjadřovat. „Nemůžeme komentovat potenciální ani skutečné vztahy s klienty,“ sdělila mluvčí banky.

Aj Wej-wej zatím nepotvrdil, zda už byl účet jeho nadace Fart Foundation, založené v roce 2016, skutečně zrušen. Britské BBC ale řekl, že podobný problém v minulosti řešil s „podobně arogantními bankami“ v Německu a Hongkongu. „I kdyby nakonec rozhodnutí změnili, nechci být spojován s bankou, která má takhle zvláštní vztah s Čínou,“ doplnil.

Umělec si tento krok vysvětluje nedávným oznámením švýcarské banky, že zrychlí nábor pracovníků v Číně. Tam chce Credit Suisse expandovat a do pěti let zaměstnávat trojnásobek lidí oproti současnosti.

V roce 2018 musela hongkongská pobočka téže banky zaplatit v USA pokutu 77 milionů dolarů za vypořádání obvinění, že zaměstnává příbuzné vlivných čínských úředníků, aby s jejich přímluvou dosáhla na lukrativní zakázky.

Spousta západních bank včetně Credit Suisse profituje z toho, že v Číně přibývá majetných občanů, kteří chtějí mít své peníze uložené jinde než v Pekingu. Pokud si však banky hodlají udržet přízeň režimu, v podobných případech se dostávají do geopolitických konfliktů.

Agentura Reuters vloni popsala, jak několik finančních ústavů včetně Credit Suisse zkoumalo, zda jsou jejich klienti z Hongkongu napojení na tamní prodemokratické hnutí, aby se banky vyhnuly případnému střetu s Pekingem kvůli novému bezpečnostnímu zákonu pro Hongkong.

Ten má mezitím dopady i pro Aj Wej-weje. Nové hongkongské muzeum M+ muselo ze své zahajovací výstavy odstranit fotografii z Ajova cyklu Study of Perspective, na které čínský výtvarník ukazuje prostředníček na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Tam vláda v roce 1989 krvavě potlačila studentské demonstrace a podle odhadů zabila stovky až několik tisíc lidí. Přesná čísla nejsou k dispozici, režim všechny zmínky o incidentu již desítky let cenzuruje.

Credit Suisse se stejně jako další banky profiluje také v umění, které prodává movitým klientům. Banka je patronem několika švýcarských i světových muzeí, ve sbírce má přes 8000 děl převážně začínajících autorů.

Ajova nadace Fart Foundation v poslední době distribuovala mimo jiné dokumentární filmy zkoumající odpovědnost Pekingu za celosvětové šíření nemoci covid-19. Jeho snímek o epicentru nákazy Wu-chanu nazvaný Coronation uvedl jihlavský dokumentární festival.

V Česku je Aj Wej-wej známý od roku 2016, kdy před Veletržním palácem v Praze vystavil sousoší Zvěrokruh. O rok později přímo pro Národní galerii vytvořil obří dílo v podobě nafukovacího člunu s uprchlíky.

Ústupky Číně z ekonomických důvodů, které dělají politici na celém světě včetně prezidenta Miloše Zemana, jsou hloupé, ostudné a krátkozraké. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy