Bambini di Praga končí, poškodila je Kulínského aféra

28. 6. 2011 22:11
Ve středu měl definitivně poslední koncert
Na koncertě pak vystoupil pěvecký sbor Bambini di Praga a Talichovo kvarteto.
Na koncertě pak vystoupil pěvecký sbor Bambini di Praga a Talichovo kvarteto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Známý pěvecký sbor Bambini di Praga končí po téměř čtyřiceti letech svou činnost. Sbor poškodila aféra jeho bývalého sbormistra Bohumila Kulínského, který byl odsouzen za zneužívání nezletilých členek souboru.

Poslední koncert, jenž se v úterý pořádal v pražské Městské knihovně, skončil několikaminutovým potleskem vstoje. Mnoho posluchačů nosilo sbormistryni Blance Kulínské kytice květin a děkovalo za její práci. Sál v Městské knihovně zcela zaplnili bývalí členové sboru a příbuzní účinkujících. Sbor představil průřez své současné práce.

"Sbor byl strašně poškozený. Částečně za to mohou i novináři, že neexistuje. Neměli jsme žádné přijímačky - a když není dorost, tak nemůže být členstvo," řekla před koncertem Kulínská. Média podle ní vůbec nepochopila pocit nespravedlnosti a nevcítila se do situace. Po koncertu odmítla komunikovat; pouze uvedla, že se cítí být po 40 letech unavená.

Sbor podle jeho manažerky Jany Puterové skončil, protože mu společenské okolnosti dále nedovolují pokračovat v činnosti. "Bambini di Praga svou činnost ukončují kompletně, Škola sborového zpěvu byla ukončena před lety. Teď skončí činnost; je to značka, firma, takže ukončí vše, co se jí týká," řekla novinářům.

Bohumil Kulínský s advokátem Tomášem Sokolem
Bohumil Kulínský s advokátem Tomášem Sokolem | Foto: Ondřej Besperát

Kulínský na zájezdech a soustředěních sboru osahával 19 svých mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž se šesti z nich také souložil. Osmi z dívek v době zneužití ještě nebylo 15 let. Kulínský svou vinu vždy popíral, soud mu udělil trest 5,5 roku odnětí svobody a zakázal mu ráci s mládeží.

Podle médií bývalý sbormistr ještě před nástupem do vězení prodal svůj životní příběh americkým filmařům. Kulínský byl minulý týden podmíněně propuštěn z vězení.

Slavný pěvecký sbor Bambini di Praga založili v roce 1973 Kulínského rodiče Blanka a Bohumil. Těleso navázalo na poválečná Kulínčata - Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu - a prošly jím tisíce malých zpěváků. Kulínský junior, který vystudoval dirigování na brněnské JAMU, se ujal hlavního oddělení souboru už ve svých 18 letech.

 Od roku 1989 až do roku 2005, kdy Kulínského obvinila policie, vydal soubor na čtyřicet nahrávek všech žánrů, od náročných skladeb vážné hudby přes hudbu lidovou až po populární. Skladby pro něj psali renomovaní skladatelé. Děti zpívaly i třikrát do týdne a kromě domácích koncertů vystupovaly v Izraeli, Spojených arabských emirátech, Jižní Africe, USA a hlavně v Japonsku, kde pravidelně sklízely velké úspěchy.

Od roku 2005 nahrávání ustalo a výrazně se utlumily zahraniční zájezdy. Právě země vycházejícího slunce se sborem zcela přestala spolupracovat. Hudební odborníci se už před několika lety shodli, že slavný sbor Kulínského aféra nenávratně poškodila.

"Kauza sbor zlikvidovala, tu nálepku z nich nikdo nesejme," uvedla tehdy novinářka Jitka Škápíková, která o sboru a kauze napsala dvě dokumentární knihy Ztrátou důvěry byla poznamenána také Škola sborového zpěvu, která v červnu 2007 kvůli nezájmu nových členů zanikla, přitom v letech 1990 až 2004 mívala každoročně kolem tisíce žáků.

 

Právě se děje

Další zprávy