Balvín odsunul o půl roku nástup Fajta do NG

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 12. 2013 15:17
Fajt se domluvil s Balvínem, že NG povede až od 1. července 2014.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Historik umění Jiří Fajt bude řídit Národní galerii v Praze (NG) místo od 1. ledna až od 1. července 2014. Dohodl se na tom s ministrem kultury Jiřím Balvínem. Do té doby zůstane řízením NG pověřený ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas.

"Ministr mi nabídl odsun termínu, kdy bych se měl funkce ujmout, což byla pro mě novinka. Činil jsem vzhledem ke svým německým zaměstnavatelům i lidem, kteří se mnou do Národní galerie přijdou, kroky směřující k tomu, že se tak stane již 1. ledna. Teď to budu muset všechno zase komunikovat znovu," řekl Fajt s tím, že Balvínův návrh vzal na vědomí. "Musím čekat na nového partnera, ministra kultury, a jsem připraven s ním dál o termínu svého nástupu jednat," dodal.

Balvín podle něj svým návrhem řešil situaci, do níž se dostal, kdy určitá část veřejnosti tlačí na Fajtovo odvolání, jiná, podle Fajta větší, zase po ministrovi požaduje, aby do personálních otázek v NG již nezasahoval.

"Nástup nového generálního ředitele současná situace v NG nevyžaduje, neboť všechny úkoly, které právní řád NG ukládá, NG včas a řádně plní, situace je zcela stabilizovaná. Ministr kultury Jiří Balvín nepokládá za současné vlády, jejíž mandát brzy skončí, za správné jmenovat jiného generálního ředitele NG," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Balvín ale nového generálního ředitele jmenovat nemusí, Fajt jmenovaný je a Vlnas je pověřený výkonem funkce generálního ředitele.

Fajta do čela NG jmenovala Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková v době, kdy její vláda byla již v demisi. Podle jejího záměru se měl funkce ujmout od září, v létě se ale Fajt s Balvínem dohodli na nástupu od 1. ledna. Spekulovalo se v té době o tom, že stejně jako odvolal nového ředitele Národního divadla Jana Buriana, plánuje Balvín odvolat také Fajta. Po aféře v divadle ale tak neučinil.

Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín hovoří 28. června s novináři po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Balvín přijal místo ministra kultury v Rusn
Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín hovoří 28. června s novináři po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Balvín přijal místo ministra kultury v Rusn | Foto: ČTK

Fajt si později stěžoval, že ministr s ním v době, kdy by se měl připravovat na převzetí galerie, nekomunikuje. Balvín jej ani neinformoval o tom, že zřídil nový poradní sbor pro otázky Národní galerie. Ministerstvo k tomu říkalo, že tým je nezávislým poradním orgánem ministra a měl by se zabývat situací NG bez ohledu na to, kdo zrovna je nebo bude v jejím čele.

V kruzích obeznámených s děním kolem NG se spekuluje o tom, že poradní sbor měl přimět ministra, aby Fajta z čela NG odvolal.

Po čtvrteční schůzce ministerstvo s Fajtem stále počítá, NG ale nebude mít řádného ředitele více než rok. Podle kritiků z řad odborníků i politiků tak nemůže být situace v NG stabilizovaná. Provizorium se neblaze odráží i třeba na možnosti instituce získávat sponzorské peníze, přitom dotace od státu se stále snižuje.

 

Právě se děje

Další zprávy