Balet Carmen se vrací do Olomouce

ČTK
1. 11. 2005 11:07
Olomouc - Taneční drama Carmen Georgese Bizeta se po sedmi letech vrací na scénu Moravského divadla. Režie se opět ujal hostující Robert Balogh. Letos však slibuje zcela novou inscenaci se změněným libretem, režií a kostýmy ve stylu flamenca. Diváci ji poprvé uvidí v pátek. "Vystavil jsme trochu jinak libreto, hlavně v první části. Jsou tam některé nové scény, které představení pomohou.

Předchozí představení se mi zdálo co do kostýmů příliš tmavé, proto jsem se nyní snažil změnit filosofii představení a zvolil jsem barevné kostýmy flamencového typu. Více jsem se snažil propojit tanec flamenco s klasickým baletním tancem na špičkách," řekl Balogh. Děj první baletní premiéry této sezony se odehrává ve Španělsku počátkem 19. století.

Podle režiséra a choreografa Balogha je Carmen pro divadlo velmi atraktivní titul. Jsou v něm aktuální témata lásky, citů a emocí. "Předchozí představení mělo velký úspěch a zaujalo i v zahraničí. I nyní pomýšlíme na spolupráci v cizině," doplnil režisér. Během inscenace se bude střídat živá hudba v podání orchestru divadla s nahrávkami hudby světoznámého kytaristy Paco de Luciy. Za další zvláštnost označil skutečnost, že během představení zazpívá i členka souboru opery Magda Málková. Stejně jako před sedmi lety ztvární hlavní roli Carmen Monika Globová-Bernovská. Jejím partnerem na jevišti bude Valerij Globa v roli Dona Josého.

 

Právě se děje

Další zprávy