Autorská práva vypršela, Čapkovo dílo je zdarma na webu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 6. 2009 18:40
Knihy do digitální podoby převedla Městská knihovna v Praze

Praha - Dílo Karla Čapka si každý může zdarma stáhnout z internetu. Městská knihovna v Praze využila toho, že koncem prosince vypršela autorská práva k Čapkovým knihám, a všechny jeho práce umístila na své webové stránky.

Knihovna chce stejně zpřístupnit i dílo Karla Hynka Máchy. Uvažuje se i o dalších "čítankových" autorech - Janu Nerudovi nebo Boženě Němcové.

Čtěte také:
Čapkovo dílo bude k mání. Autorská práva vypršela

Každý zájemce si může na internetu přečíst Čapkovy cestopisy, politické úvahy, dramata nebo třeba slavnou Dášeňku. K dispozici je vše od Adama stvořitele až po Život a dílo skladatele Foltýna.

Karel Čapek už jednou volným autorem byl, právě před rokem 2000. Pak se změnil autorský zákon a prodloužil dobu trvání majetkových autorských práv z padesáti na sedmdesát let po smrti.

Přisvojit si Čapka nikdo nesmí

Vypršení majetkových autorských práv nicméně neznamená, že si s dílem například spiosovatele může každý nakládat, jak chce.

"Dále jsou ale chráněna některá osobnostní práva autora. To znamená, že dílo nesmí být použito způsobem, který by snižoval jeho hodnotu. Příkladem je třeba použití v reklamě na výrobek, se kterým by autor pravděpodobně nesouhlasil a podobně," řekla před časem Aktuálně.cz expertka na autorské právo Marie Šebelová.

Zákon trvale zakazuje i to, aby si dílo někdo přisvojil a vydal ho pod svým jménem.

 

Právě se děje

Další zprávy