Autoři výstavy v Brně vykonali povel výtvarníka Chatrného. Korbička kreslil pěti prsty pravé ruky

Pavel Korbička svou práci nazval Jazyk. Vznikla kresbou pěti prsty pravé ruky.
Na to, jak se tvorba, názory či postoje brněnského konceptuálního výtvarníka Dalibora Chatrného odrazily v práci dalších autorů, se soustředí nová výstava v Domě pánů z Kunštátu. Připravil ji Dům umění města Brna, potrvá do 8. dubna.
Výstava se jmenuje Něco něčím / Daliborem Chatrným, což je původně zadání pro studenty, které bylo nalezeno v autorově pozůstalosti.
"S tímto zadáním jsme se obrátili na umělce, osobnosti, u kterých jsme cítili nějakou souvislost s Daliborem Chatrným," vysvětluje kurátorka Barbora Klímová. Umělci mohli udělat nějaký čin ovlivněný Chatrným, využít jeho tvůrčí postup, cosi provést s myšlenkou na něj. Vznikl soubor různorodných prací, často zprostředkovaných pomocí videa.
Mnozí autoři zastoupení na brněnské výstavě se pohybují na pomezí různých forem – jsou mezi nimi Vladimír Kokolia, Tomáš Ruller, Michaela Thelenová nebo fyzický básník a hudebník Petr Váša. Například Jan Nálevka vytvořil dílo zvané 524 (na snímku).
Foto: Dům umění města Brna
ČTK ČTK
9. 2. 2018 8:55
Ve své pozůstalosti zanechal konceptuální umělec Dalibor Chatrný zadání, aby jeho studenti provedli "něco něčím". Tento pokyn se stal motivem projektu, jehož výsledky byly předloni vystaveny v pražské galerii Hunt Kastner. Nyní na něj navazuje přehlídka v brněnském Domě pánů z Kunštátu.
 

Právě se děje

Další zprávy