Autor slavných československých bankovek Albín Brunovský vystavuje se svým synem v Praze

Kultura Kultura
7. 3. 2018 7:00
Otec a syn, Albín a Daniel Brunovští, mají společnou výstavu v síni Adolf Loos Apartment and Gallery v pražském Mánesu. Albín Brunovský patřil mezi nejvýraznější slovenské grafiky a ilustrátory 20. století, navrhoval bankovky i známky. Daniel Brunovský se věnuje malbě, soše, keramice a šperku.
Maják Daniela Brunovského a Dáma v klobúku od Albína Brunovského.
Maják Daniela Brunovského a Dáma v klobúku od Albína Brunovského. | Foto: aloos.cz

Rukopis Albína Brunovského znají i ti, kteří o tom nevědí - je totiž autorem série bankovek, které se do oběhu dostaly mezi lety 1985 až 1989 a platily až do rozpadu Československa v roce 1992. 

"Do paměti se nejvíc zapsala stokoruna s Klementem Gottwaldem, Češi a Slováci s ní odmítli platit a záměrně ji poškozovali. Před rozdělením republiky ji nahradila stará zelená bankovka z roku 1961," připomíná slovenský magazín zivot.sk.

"Sporná" bankovka Albína Brunovského.
"Sporná" bankovka Albína Brunovského. | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Brunovský, který zemřel v roce 1997, byl velmi zručný grafik i kreslíř. Jeho témata měla reálné tvary a barvy, pracoval ale zároveň s fantazií. "V mládí jeho tvorba vykazovala surrealistické tendence, později se jeho práce staly hloubavější a kritičtější vůči člověku, vůči sobě i společnosti," říká kurátorka Adolf Loos Apartment and Gallery Jana Žantovská.

Brunovský působil na Vysoké škole výtvarných umění jako vedoucí ateliéru knižní tvorby, sám se také ilustracím věnoval. Jeho kresby lze najít v překladech Gogolových, Andersenových či de Cervantesových knih.

I devětapadesátiletý Daniel Brunovský je vystudovaný výtvarník, věnuje se malbě, sochařství, keramice a výrobě šperku. Za sebou má více než šedesát výstav, v prosinci 1989 u příležitosti pochodu do rakouského Hainburgu po zhroucení železné opony vyrobil sochu Srdce Evropy. 

"V malířské tvorbě čerpá ze situací, kdy se skutečnost pojí s neskutečným, a do svých děl často vkládá symboly, kterými zesiluje účinek autorské výpovědi," říká Jana Žantovská. Současná výstava prezentuje obrazy a sochy z jeho posledního tvůrčího období.

 

Právě se děje

Další zprávy