Astrální světy Josefa Váchala představí Mystik neukázněný

ČTK ČTK
3. 6. 2014 17:25
Výstava Mystik neukázněný v Městské galerii v Litomyšli ukáže asi sto padesát děl Josefa Váchala včetně málo vystavované knihy, kterou věnoval své zemřelé ženě Marii
Josef Váchal.
Josef Váchal. | Foto: Profimédia

Litomyšl - Výtvarníka a mystika Josefa Váchala připomene výstava k jeho 130. narozeninám, kterou otevře v sobotu 7. června Městská galerie v Litomyšli. Podtitul zní Mystik neukázněný.

"Návštěvníci uvidí asi sto padesát děl včetně málo vystavované knihy, kterou umělec věnoval své zemřelé ženě Marii," řekl kurátor Roman Vosička.

"Obsah knihy není běžně dostupný. My jsme udělali takový film, kdy je stále vidět hlava jeho ženy a kolem ní se na každém listě odehrávají události astrálního světa. Váchal dělal své knihy v nákladu dvaceti i méně kusů," řekl Vosička.

Výstava představí Váchalova díla, která vznikala do 20. let minulého století. Váchal se celoživotně zabýval mystikou.

Josef Váchal.
Josef Váchal. | Foto: Aktuálně.cz

"Návštěvníci se seznámí s jeho myšlenkovými pochody a následně mohou zajít do Portmonea a vidět jeho reálné dílo, které má v Litomyšli. Díla máme vypůjčená z Památníku národní písemnictví, Galerie moderního umění v Hradci Králové a ze soukromých sbírek," řekla vedoucí galerie Dana Schlaichertová.

Výstava ukáže několik ucelených témat, Váchal se zabýval křesťanstvím, sepjetím s přírodou či astrálním světem. Okultismus byl na počátku minulého století rozšířený a Váchal nebyl jediný, kdo se různými učeními zabýval.

"Nahlédneme do světa, kdy se rodí umělec, vyučil se knihařem, má mimosmyslové zážitky. Jeho vize dostávají konkrétní podobu démonů, andělů, sukubů, inkubů, sexuální energie, jejich podobu si utváří podle své fantazie," řekl Vosička.

Podle kurátora byl Váchal velmi komplikovaná osobnost, která svým dílem stála převážně mimo hlavní proudy. Byl člověkem velkého ega, který se cítil zneuznán. "Pořád jej zajímala otázka bytí člověka a toho, co je za oním bytím," řekl Vosička.

V Litomyšli spisovatel, mystik, malíř a grafik působil od roku 1920, kdy jej do města pozval Josef Portman. Amatérský tiskař a milovník umění Váchala požádal, aby mu vyzdobil stropy a stěny dvou místností jeho domu. Váchal vytvořil nástěnné malby, řezbami a kresbami proměnil nábytek v umělecká díla.

 

Právě se děje

Další zprávy