V umění už je globální vesnice realitou. Brno vystavuje díla cizinců, kteří přišli do Německa

Na snímku z výstavy je Svíčková televize od korejského umělce Nam June Paika.
Na snímku z výstavy je socha Co přinesla voda od britského rodáka Tonyho Cragga.
Na snímku z výstavy je šestnáctidílná skulptura od turecké umělkyně Ayse Erkmenové.
Na snímku je dílo Josepha Kosutha.
Na snímku kurátorka Artspace Ursula Zellerová ukazuje oleje na plátně od dánského umělce jménem Per Kirkeby.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
14. 6. 2018 16:48
Ukázat tvorbu umělců, kteří se přistěhovali do Německa a strávili tam většinu tvůrčího života, chce nový projekt vystavený v Domě umění města Brna.

Díla umělců různých národností, kteří částečně nebo zcela spojili svou tvůrčí dráhu s Německem, od včerejška vystavuje Dům umění města Brna. Putovní kolekci nazvanou Artspace Germany připravil Institut pro zahraniční vztahy ve Stuttgartu. V Brně má českou premiéru, jinak už sbírku viděli lidé v mnoha městech Evropy, Asie i Jižní Ameriky.

Cílem výstavy je představit německou uměleckou scénu jako rozmanitý prostor, který propojuje různé kultury, kam přicházejí umělci z různých kontinentů a kde na výtvarných školách vyučuje mnoho cizinců.

Právě to je podle německé kurátorky Ursuly Zellerové rozdíl například oproti Itálii či Francii, kde na akademiích učí převážně tamní rodáci.

Podle Zellerové koncepce národní kultury stále více zastarává. Současné umění prý od počátku stálo v čele globalizačního procesu. "Na umělecké scéně bez hranic se globální jednota stala již dávno realitou," uvádí Zellerová.

V Domě umění jsou díla 13 autorů, z nichž žádný není původem Němec. Patří mezi ně například sochař Tony Cragg, rodák z Liverpoolu, americký konceptuální umělec Joseph Kosuth, nedávno zemřelý malíř dánské národnosti Per Kirkeby nebo česká umělkyně Magdalena Jetelová, která profesně zakotvila v Německu.

"Má velký vliv na německé mladé umělce," říká Zellerová o Jetelové, jejíž tvorbu na výstavě zastupuje fotografická dokumentace projektu Atlantic Wall z roku 1995.

V expozici jsou jinak malby, kresby, sochy či konceptuální umění. Například od uznávaného Korejce Nam June Paika je v Domě umění umístěna televize, uvnitř níž není nic než hořící svíčka.

Další Paikův objekt nazvaný Obyvatelé internetu tvoří kromě jiného tři televize, čtyři videokamery, mikroskop a dva fotoaparáty.

Artspace Germany

Kurátorka: Ursula Zellerová
Dům umění, Brno, výstava potrvá do 29. července.

Vystavené dílo Josepha Kosutha jménem Jedna a tři pánve si pohrává s vnímáním pojmů a znaků. Vedle sebe je vystavena obyčejná pánvička, její věrná fotografie a zvětšený výňatek ze slovníku s heslem "pánev".

Výstava v Brně začala se zpožděním, které vzniklo kvůli problémům při proclívání kolekce v Pákistánu, k vidění bude do 29. července.

 

Právě se děje

Další zprávy